Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
«Αποσύρτε το τώρα, είναι για τα σκουπίδια!»

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Δυναμικό παρών από την ΟΒΣΑ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων
Δυναμικό παρών από την ΟΒΣΑ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων
Την επιτυχημένη απεργία και τη «μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων» χαιρέτισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι «εκφράστηκε η παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρτε το τώρα!».

Αποτυπώνοντας την παλλαϊκή καταδίκη του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο - πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ - που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους».

«Επεσε στο κενό η προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να διασπάσει και να υπονομεύσει το μεγάλο απεργιακό μέτωπο εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων», σημείωσε. Σκιαγραφώντας την επιτυχία της κινητοποίησης, ανέφερε πως η απεργία «νέκρωσε» όλα τα εργοτάξια, τις αστικές συγκοινωνίες, το λιμάνι του Πειραιά, ενώ χιλιάδες απεργοί καταγράφηκαν σε εργοστάσια, στο εμπόριο, τον τουρισμό - επισιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, σε άλλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι, που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το σωματείο τους, έκαναν το βήμα της απεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απεργία των ναυτεργατών, στην προσπάθεια ποινικοποίησής της που έπεσε στο κενό. «Εσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές απέναντι στην ενότητα και στην αποφασιστικότητα των ίδιων των ναυτεργατών και στην πλατιά αλληλεγγύη που αγκάλιασε την απεργία τους», τόνισε.


Στηλιτεύοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που χτυπούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπογράμμισε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι μόνο επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου των αστικών κομμάτων, όσο κι αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλουν να διατείνονται πως έχουν «κηρύξει δήθεν τον πόλεμο» στο νομοσχέδιο. «Επιβεβαιώνεται ότι στον πόλεμο που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για πολεμοφόδια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει τα τελευταία 11 χρόνια και ακόμα πιο πίσω οι κυβερνήσεις τους και μαζί της ΝΔ. Υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να μοιράσει καλύτερα στους ομίλους τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας τις πράσινες business και ένα σύγχρονο New Deal που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση». «Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης», υπογράμμισε. Στο φόντο όλων των παραπάνω, όπως πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει την πλάτη των αγώνων να γίνει σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν στις κυβερνητικές καρέκλες».

Το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι

Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τα Προπύλαια
Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τα Προπύλαια
Με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ο Ν. Μαυροκέφαλος απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, ειδικά στις νέες και στους νέους, καλώντας τους να αναρωτηθούν: «Γιατί ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος της επιστήμης και της γνώσης, γιατί ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, οι αστικές κυβερνήσεις με τα μέτρα που νομοθετούν μας γυρνούν ενάμιση αιώνα πίσω; Γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σταθερό ημερήσιο χρόνο μειωμένο ακόμα και σε σχέση με το 8ωρο και να ζουν καλύτερα, διαμορφώνονται συνθήκες δουλειάς και ζωής πραγματικής κόλασης;».

«Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι "ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους" όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές, με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι», σχολίασε.


RIZOSPASTIS

«Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν γι' αυτές, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Χιλιάδες νέες και νέοι πήραν σήμερα το βάπτισμα του πυρός, έκαναν την πρώτη τους απεργία. Δεν θα τα είχαν καταφέρει εάν δεν είχαν δίπλα τους τα σωματεία τους, εάν δεν είχαν οργανωθεί σε αυτά. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, όπως είναι εφικτό να γίνει με βάση την πρόοδο της γνώσης και των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων. Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τη δράση των σωματείων μας, για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία», επισήμανε και κάλεσε σε απεργιακή κλιμάκωση με πρόταση για νέα απεργία στις 16 Ιούνη.

«Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα, το κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατικό και λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Να μη χαθεί ώρα, να μη χαθεί μέρα. Ολοι στον αγώνα. Ολοι στα συνδικάτα. Θα νικήσουμε», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
«Ευχαριστούμε ολόψυχα για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που δείχνετε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, όλο αυτό το διάστημα. Στον δίκαιο και έντιμο αγώνα μας, τόσο για το μεροκάματο, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ», τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.

«Βλέπουμε και βιώνουμε με τον πιο άγριο τρόπο τι γίνεται στη ΛΑΡΚΟ», τόνισε και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι «μετά από 17 μήνες ανασφάλειας, ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας, αντιμετωπίζονται με τρόπο αδιάλλακτο και αλαζονικό από τη σημερινή κυβέρνηση» που επιδιώκει να τους ρίξει ένα ξεροκόμματο και να τους πετάξει στον δρόμο.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα, αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους. Σύσσωμοι και αποφασισμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας και την Ελλάδα. Θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, θα παλέψουμε για να κρατηθούμε στη ζωή», σημείωσε.

«Μαζί με χιλιάδες εργαζομένους στη χώρα σηκώνουμε το ανάστημά μας», υπογράμμισε και κάλεσε σε αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη «χαριστική βολή» στην εργατική τάξη, σε αγώνα ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στην ποινικοποίηση και το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, την ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό χιλιάδων εργαζομένων. «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Κάτω τα χέρια από την εργατική τάξη», κατέληξε.

Μας ενώνει η πάλη για τον ελεύθερο χρόνο

«Εχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Μεταφέροντας το «παρών» εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών στην απεργιακή κινητοποίηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες εργατών και αυτοαπασχολούμενων.

«Μας ενώνει το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, σε μια καλύτερη ζωή που μπορεί η εποχή που διανύουμε να μας εξασφαλίσει, αλλά σκοντάφτει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που μας εκμεταλλεύονται. Σε αρκετές περιπτώσεις στην Αττική η κοινή δράση εργατών και αυτοαπασχολούμενων αγκαλιάστηκε και ανέδειξε τη δυνατότητα να κάνουμε βήματα και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία. Και από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνησή τους να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ενώνουμε τη φωνή τους με τους εργαζόμενους υπερασπιζόμενοι αγωνιστικά τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», ανέφερε.

«Στέλνουμε από κοινού το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στις πολυεθνικές. Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωσή της τώρα. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ