Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κουκούλωμα των δολοφονιών αμάχων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Να υποβαθμίσει και να κουκουλώσει τις δολοφονίες αμάχων στο πλαίσιο επιχειρήσεων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό επιχειρεί έκθεση του Πενταγώνου, η οποία «ομολογεί» ότι το 2020 σε τέτοιες επιχειρήσεις σκοτώθηκαν μόλις... 23 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Η ετήσια έκθεση που υποβάλλεται στο Κογκρέσο από το 2018, μέρος της οποίας είναι άκρως απόρρητο, αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στο Αφγανιστάν, αναγνωρίζει μόλις το θάνατο ενός αμάχου από επιδρομές στη Σομαλία, μολονότι βομβαρδίστηκαν αρκετές φορές «κατά λάθος» ολόκληρα χωριά, ενώ μόνο έναν άμαχο «εκτιμούν» επίσης οι ΗΠΑ πως εξόντωσαν στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικό των «μαγειρεμάτων» είναι και το γεγονός ότι το Πεντάγωνο αναθεώρησε εκ των υστέρων τους απολογισμούς του για το 2017 και 2019, αναγνωρίζοντας 65 παραπάνω θανάτους αμάχων, κυρίως σε Συρία και Υεμένη.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) επισήμανε ότι οι εκθέσεις του Πενταγώνου «συνεχίζουν να είναι τρομακτικά ανεπαρκείς», ενώ η ΜΚΟ «Airwars» υπογραμμίζει πως κατά τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς το 2020 σκοτώθηκαν 102 άμαχοι διεθνώς σε αμερικανικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ