Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επιχειρηματικές συμφωνίες και ανταγωνισμοί με το βλέμμα στην «εποχή μετά την πανδημία»

Sputnik

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 24ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης - που χαρακτηρίζεται το «Νταβός της Ρωσίας» - με τη συμμετοχή περίπου 5.000 εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και κρατών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται 2.000 συμμετέχοντες από 53 κράτη, με τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες να είναι από το Κατάρ - τιμώμενη χώρα του φετινού φόρουμ - τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Από ηγέτες κρατών στο φόρουμ είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς. Με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Με θέμα «Ξανά μαζί - Η Οικονομία της Νέας Πραγματικότητας» το φετινό φόρουμ επικεντρώνεται στην καπιταλιστική ανάπτυξη μετά την πανδημία, αλλά και στην εποχή μεγάλου ανταγωνισμού για τις νέες τεχνολογίες, τις «πράσινες» επενδύσεις κ.λπ. Η Ρωσία έχει εκφράσει «ενδιαφέρον» για «αμοιβαία επωφελείς» επιχειρηματικές συνεργασίες και θέτει ως στόχο να βελτιώσει τις υποδομές της στις τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια, στις μεταφορές και στους τομείς «περιβάλλοντος» και «κλίματος».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περισσότερες από 320 επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στο φόρουμ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας για «απαγκίστρωση» της ρωσικής οικονομίας από το αμερικανικό δολάριο, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, ανακοίνωσε από την Αγία Πετρούπολη ότι η χώρα σχεδιάζει να εγκαταλείψει πλήρως το αμερικανικό δολάριο στη δομή του Εθνικού Ταμείου Πλούτου (NWF) και να μειώσει το μερίδιο της βρετανικής λίρας μέσα σε ένα μήνα.

«Οπως και η Κεντρική Τράπεζα, αποφασίσαμε να μειώσουμε τα κεφάλαια του NWF που επενδύθηκαν σε δολάρια», τα οποία αποτελούν περίπου το 35% των κεφαλαίων. Αυτά θα αντικατασταθούν με αύξηση των ευρώ και με χρυσό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, «η απαγκίστρωση από το δολάριο είναι μια συνεχής διαδικασία» και «συμβαίνει σε πολλές χώρες».

Την πάγια θέση της χώρας του ότι ΕΕ και Ρωσία «πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η κλιματική αλλαγή, η μη διάδοση πυρηνικών όπλων κ.ά., εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, σε συνέντευξή του στο TASS ενόψει της συμμετοχής του στο φόρουμ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές κυρώσεων κατά εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».«Οπως και η Γερμανία, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το "Nord Stream 2", επειδή είναι προς το συμφέρον μας», είπε, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός αγωγός στοχεύει στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών οδών ενεργειακού εφοδιασμού, δηλαδή συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ