Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις φυλακές - αποθήκες ψυχών

Σε ξεσηκωμό καλεί τους κατοίκους της Χίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, ενάντια στη μετατροπή του νησιού σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και κέντρο φυλακής της ΕΕ.

«Ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εργασίες στον πολύπαθο χώρο του Θόλου, να τον καταλάβουν, για να εγκλωβίσουν εσαεί και τη δική μας τη ζωή και των προσφύγων και μεταναστών», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και προσθέτει: «Ετοιμάζονται στο μάτι του κυκλώνα να "γκριζάρουν" το νησί. Αρνούμαστε ρητά και κατηγορηματικά αυτήν την προοπτική για τον τόπο μας. Αρνούμαστε τον ρόλο του δεσμοφύλακα για μας και τα παιδιά μας. Το οφείλουμε στις σημερινές και στις επόμενες γενιές! Το οφείλουμε στο όνομα του πολιτισμού όλων των ανθρώπων.

Καλούμε όλους τους Χιώτες στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις άθλιες πολιτικές! Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας Χιώτης επαγγελματίας που θα "βοηθήσει" στην καταστροφή του τόπου του. Του τόπου όπου θέλει να μεγαλώσουν τα παιδιά του και τα εγγόνια του, προσφέροντας γην και ύδωρ στη νέα εισβολή της κυβέρνησης και της ΕΕ στο νησί μας, εξαγοράζοντας, εκβιάζοντας, απειλώντας! Η Ιστορία είναι αδέκαστη, ας αποφασίσουν να γραφτούν στις λαμπρές της σελίδες και όχι στις μαύρες. Ξεκινάμε τη δική μας κατάληψη του χώρου! Του χώρου που δικαιωματικά μας ανήκει! Η Συντονιστική μαζί με τα τοπικά συμβούλια γράφουν ξανά ένα μεγάλο "όχι" στον χώρο του Θόλου αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Ξεκινούν οι συνελεύσεις του αγώνα στους οικισμούς! Ξεκινούν οι βάρδιες φύλαξης εντός του πεδίου! Ας μη λείψει κανείς από αυτήν τη μάχη».

Υπενθυμίζεται πως παρά τις αντιδράσεις μαζικών φορέων και κατοίκων σε Λέσβο και Χίο ενάντια στην κατασκευή νέων κλειστών δομών - φυλακών της ΕΕ για τους ξεριζωμένους, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στα σχέδιά της με βάση τη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας. Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε τη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) στη Λέσβο και τη Χίο και την «αναβάθμιση» των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ και είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων και αίτησης συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα εντός της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η δομή της Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 76 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Η νέα δομή της Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος) του δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Η «αναβάθμιση» των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απευθείας από την ΕΕ μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση. Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ