Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για το θέατρο «Εμπρός»

Εδώ και μια βδομάδα επιχειρείται, με ευθύνη της κυβέρνησης, ένα ακόμα επεισόδιο καταστολής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να εκκενώσουν και να σφραγίσουν το θέατρο «Εμπρός». Αν και το θέατρο «Εμπρός» κηρύχθηκε το 1989 μνημείο, εντούτοις καμιά κυβέρνηση δεν προχώρησε στη συντήρηση και την αξιοποίησή του από καλλιτεχνικούς συλλόγους, ομάδες, το λαό και τη νεολαία της περιοχής. Αντίθετα, το 2013 επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, καθεστώς που συντήρησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και τα επιχειρηματικά σχέδια για το κέντρο της Αθήνας, που βρίσκονται σε αντίθεση με την ανάγκη του λαού της περιοχής για ελεύθερους χώρους και χώρους δημιουργίας. Την ίδια στιγμή επείγει, ως μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, να καλύπτεται οικονομικά και επιστημονικά από το κράτος.

Την ανάγκη να λυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θεάτρου και να λειτουργήσει ως ανοιχτή πολιτιστική δομή του δήμου Αθήνας για τους καλλιτέχνες που το λειτούργησαν όλη αυτήν την περίοδο και για άλλους συλλογικούς φορείς στο χώρο του Πολιτισμού, με σκοπό να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα απευθύνεται πλατιά στο λαό, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης προς την υπουργό Πολιτισμού.

Αναλυτικά, η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Μια ακόμη αστυνομική επιχείρηση καταστολής εκτυλίχτηκε τις τελευταίες μέρες από την πλευρά της κυβέρνησης, με την εκκένωση του ιστορικού θεάτρου "ΕΜΠΡΟΣ" - ένα ζωντανό διατηρητέο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς - του οποίου οι είσοδοι σφραγίστηκαν με τσιμεντόλιθους, που κατόπιν επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν από σιδερένιες κατασκευές.

Η νέα αυτή πρόκληση της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της ευθύνης της, όπως και της διαχρονικής ευθύνης των κυβερνήσεων που ενέταξαν και διατήρησαν πλήθος σπουδαίων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, ενώ αδιαφόρησαν εγκληματικά για την απουσία ελεύθερων χώρων πολιτισμού προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση και των λιγοστών που ακόμη υπάρχουν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κα υπουργός:

- Αν θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του "ΕΜΠΡΟΣ" σε συνεργασία με τον δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής ώστε με ευθύνη του δήμου Αθήνας να λειτουργήσει ως πολιτιστική δομή ανοιχτή για τους καλλιτέχνες που το λειτούργησαν όλη αυτήν την περίοδο, όπως και για άλλους συλλογικούς φορείς στο χώρο του Πολιτισμού, με σκοπό να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα απευθύνεται πλατιά στο λαό.

- Αν θα προχωρήσει γενικότερα στην παραχώρηση χώρων και τη δημιουργία υποδομών για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, τόσο αναγκαίων για τη δημιουργία, προετοιμασία και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων από όλα τα είδη της Τέχνης».

Το ζήτημα για το θέατρο «Εμπρός» έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, προ ημερήσιας διάταξης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητώντας «το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση». Επισήμανε ότι για το θέατρο «Εμπρός», «λόγω του χαρακτήρα που έχει και ως μέρος του αρχιτεκτονικού αποτυπώματος της πόλης, πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό από το υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο και την Περιφέρεια και να λειτουργήσει με ευθύνη του δήμου ως ανοιχτή πολιτιστική δομή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ