Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απαράδεκτες «λύσεις» σε βάρος των μαθητών

Προκάτ για νήπια σε αυλή συγκροτήματος που στεγάζει Γυμνάσια, Λύκεια και νυχτερινά σχολεία!

Με προκάτ «λύσεις», που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια παιδαγωγικής και σύγχρονων προδιαγραφών για στέγαση σχολείων, προχωρά η υλοποίηση της Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Αθηναίων.

Η Προσχολική Αγωγή θεσμοθετήθηκε από το 2018 χωρίς κανένα μέτρο για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα σε διάφορες περιπτώσεις να προκρίνονται για τη στέγαση των νηπίων παρεμβάσεις - μπαλώματα, όπως φιλοξενία σε αίθουσες άλλων σχολείων αλλά και τοποθέτηση προκάτ αιθουσών ακόμα και σε αυλές Λυκείων.

Κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση 4 οικίσκων στο σχολικό συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως για στέγαση νηπίων. Το ιστορικό κτίριο στεγάζει σήμερα πέντε σχολεία: 8ο ΓΕΛ, 8ο Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό ΓΕΛ, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο, 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο. Στην πρωινή βάρδια στο προαύλιό του κάνουν διάλειμμα 500 παιδιά, σε διαφορετικές ώρες, στο πλαίσιο των στοιχειωδών μέτρων μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν σε έναν περιφραγμένο χώρο που θα καλύπτει σημαντική έκταση, 700 τ.μ., στην αυλή.

Η σχολική κοινότητα, σύλλογοι διδασκόντων, γονέων, δεκαπενταμελή και φορείς της περιοχής αναδεικνύουν τις πολύπλευρες επιπτώσεις μιας τέτοιας «λύσης», καταγράφοντας συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους την απορρίπτουν, που ξεκινούν από τα παιδαγωγικά ζητήματα, ζητήματα πρόσβασης και ασφάλειας και φτάνουν και στο θέμα της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κτιρίου. Την ανησυχία τους εντείνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα χρονικός ορίζοντας αντικατάστασης της «προσωρινής» λύσης, ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής σχολείων για την κάλυψη των αναγκών.

Για το πώς βλέπει το σχέδιο η σχολική κοινότητα του συγκροτήματος ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου, Δ. Παπαζαφειράτου. Οπως σημειώνει, η πρόταση του δήμου ανατρέπει την καθημερινότητα του σχολείου και τη δυνατότητα να αποκτήσει η γειτονιά έναν χώρο άθλησης και πολιτισμού, ο οποίος λείπει δραματικά, απομακρύνει τους μαθητές από ένα ελκυστικό σχολείο που θα δίνει τη δυνατότητα για δραστηριότητες.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει», μας λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι η σχεδιαζόμενη περίφραξη δεν κατοχυρώνει την ασφάλεια των μαθητών, αντίθετα όλα τα παιδιά, θα αντικρίζουν καθημερινά έναν φράχτη μέσα στην αυλή. Μεταφέροντας τη θέση των συλλόγων διδασκόντων για σύγχρονα, ανθρώπινα, κατάλληλα για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες σχολικά κτίρια για όλους, τονίζει επιπλέον πως στα σχολεία του κέντρου λείπουν χώροι για τάξεις ένταξης και υποδοχής, εργαστήρια, αίθουσες μουσικής, σύμφωνα με τις αυξανόμενες σύγχρονες απαιτήσεις της Εκπαίδευσης.

Γονείς και διδάσκοντες έχουν τεθεί στη διαδικασία να καταθέσουν προτάσεις για τη στέγαση των νηπίων, οι οποίες τελικά απορρίπτονται είτε ως «χρονοβόρες» είτε ως «πολυδάπανες». Σημειωτέον, ο σύλλογος αποφοίτων του σχολείου έχει ήδη καταθέσει αίτημα να χαρακτηριστούν νεότερο μνημείο το οίκημα και ο περιβάλλων χώρος, ενώ από το 2011 υπάρχουν αποφάσεις για αξιοποίηση του χώρου ως κέντρου άθλησης και νεολαίας, που δεν υπάρχει στην περιοχή.

Θέση για το ζήτημα παίρνουν μια σειρά φορείς, μεταξύ των οποίων η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων, καταγγέλλοντας τα απαράδεκτα - αντιπαιδαγωγικά μπαλώματα και ενώνοντας τη φωνή τους με τους γονείς και εκπαιδευτικούς για δίχρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονα νηπιαγωγεία και όχι αίθουσες - κλουβιά. «Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας», δηλώνει το Στέκι.

Με ξεκάθαρη θέση ότι «η τοποθέτηση κοντέινερ στα προαύλια σχολείων για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής είναι κόκκινη γραμμή», τη στήριξή της στα αιτήματα των σχολείων έχει εκφράσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με γονείς από τους Συλλόγους Γονέων του 8ου Γυμνασίου, του 8ου Λυκείου, τους διευθυντές και των δύο σχολείων, καθώς και την πρόεδρο των αποφοίτων του Γυμνασίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ