Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Κορύφωση των αντιδράσεων κατά της διεξαγωγής τους

Δυο μήνες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κορυφώνονται στην Ιαπωνία οι αντιδράσεις κατά της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι οι Αγώνες ήταν να γίνουν πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, όμως, με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μεταφέρθηκαν έναν χρόνο μετά.

Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, οξύνθηκε κατακόρυφα η αντίθεση στη διεξαγωγή των Αγώνων στην Ιαπωνία, με πλήθος φωνών πλέον να απαιτούν ακόμα και την οριστική ματαίωσή τους, ή τουλάχιστον νέα αναβολή τους, δεδομένης και της σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ιαπωνία, με τους ειδικούς να έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα Υγείας, που έχει φτάσει στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ιαπωνία μετρά 658.629 κρούσματα και 11.165 θανάτους από Covid-19. Ειδικά δε από την 1η Μάη και μετά, καθημερινά ανακοινώνονται στη χώρα πάνω από 6.000 κρούσματα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον περασμένο Μάρτη σε αναβολή της καθιερωμένης λαμπαδηδρομίας, και λίγο αργότερα στην απόφαση διοργανωτών και ΔΟΕ να μην επιτραπεί η παρουσία ξένων θεατών στις εξέδρες των σταδίων για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.

Από αρχές Μάη, μέσα σε λίγες μέρες δηλαδή, σε ειδική σελίδα στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 350.000 υπογραφές που ζητούν τη μη διεξαγωγή των Αγώνων - ταχύτητα η οποία έχει θορυβήσει έντονα τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ. Στα προβλήματα των τελευταίων προστίθεται και η άρνηση 40 πόλεων της Ιαπωνίας να δεχθούν τη φιλοξενία ξένων αποστολών, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org