Κυριακή 27 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εφαγε τα λυσσιακά της», αλλά... .

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Γεωργίας προσπάθησαν να το «παίξουν» ψύχραιμοι, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση «έφαγε τα λυσσιακά της» προκειμένου να ματαιωθεί, ή, εν πάση περιπτώσει, να αναβληθεί η αυριανή έναρξη της νέας πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης. Και τι δεν έκανε και ποιον δε χρησιμοποίησε; Δε θα αναφερθούμε στις συνεχείς επισκέψεις κλιμακίων του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλία - σ' ένα από αυτά επικεφαλής ήταν ο... γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης - όπου «πρόσφεραν» ψέματα και «πουλούσαν» υποσχέσεις. Ούτε στην υπονομευτική δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται πάντα ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος, οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων κι άλλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, «αγροτοπλάνοι». Δε θα σταθούμε ούτε στη δήθεν προθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ν' ανοίξει ουσιαστικό διάλογο και να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - βεβαίως, στη συνάντηση με τους αγροτοσυνδικαλιστές, στις 18 του Γενάρη, άλλα έδειξε. Απλώς θα επισημάνουμε κάποιες από τις προσπάθειες που έκανε μόνο την τελευταία, προ του νέου αγροτικού ξεσηκωμού, βδομάδα.

Ισοζύγιο για... την αναβολή

Την περασμένη Δευτέρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ - αυτός ο νέος «θεσμός», που ήδη βαρύνεται με πολλές «αμαρτίες» - αποφάσισε αιφνιδίως και, φυσικά, με «άνωθεν εντολή», τη διενέργεια ενός ακόμα ισοζυγίου. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν για ολόκληρη τη βδομάδα τα εκκοκκιστήρια και να σταματήσει, για μια ακόμα φορά, η διαδικασία παραλαβής βαμβακιού. Κι αυτό έγινε τη στιγμή που έξω από τα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας υπήρχαν χιλιάδες παραγωγοί που περίμεναν να παραδώσουν το προϊόν τους, μέσα στα όρια της εκκοκκιστικής περιόδου που τελειώνει στις 31 Γενάρη του 2002.

Μ' αυτή την απόφαση το υπουργείο Γεωργίας επιχείρησε να εξαναγκάσει την ηγεσία του αγροτικού κινήματος ν' αναβάλει την έναρξη της αυριανής κινητοποίησης, αφού, όπως υποστήριζαν οι φανεροί και οι κρυφοί «αβανταδόροι» της κυβέρνησης, η ημερομηνία που είχε καθοριστεί δε «βόλευε» πολλούς βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, οι οποίοι δε θα μπορούσαν να πάνε με τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, επειδή θα έπρεπε αυτές τις μέρες να παραδώσουν το βαμβάκι τους.

Οι «αβανταδόροι» - αρκετοί εκ των οποίων συμμετέχουν στο αγροτικό κίνημα, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλάβει πόσο ύπουλη και «μαστορικά οργανωμένη» είναι η κυβερνητική προπαγάνδα - εξέφραζαν την ανησυχία τους για την επιτυχία της κινητοποίησης στη συγκεκριμένη ημερομηνία, με το σκεπτικό ότι οι βαμβακοπαραγωγοί που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος», δε θα συμμετάσχουν μαζικά, επειδή δε γνωρίζουν ακόμα την τελική τιμή του βαμβακιού. Εχοντας, δε, ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προεκτείνει το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, πρότειναν να μεταφερθεί για αργότερα η κινητοποίηση, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αλλο που δεν ήθελε, βεβαίως, η κυβέρνηση, καθώς επιζητούσε εναγωνίως χρόνο για να οργανώσει καλύτερα την αντιμετώπιση του νέου πανελλαδικού αγροτικού ξεσηκωμού.

Διοχετευμένες «πληροφορίες»

Αφού η κυβέρνηση είδε πως «δεν πιάνουν» οι προσπάθειές της να μείνει σε... εκκρεμότητα η έναρξη της νέας αγροτικής κινητοποίησης - το αγροτικό κίνημα προχώρησε στην εφαρμογή των αποφάσεων που είχαν ληφθεί - κατέφυγε στα γνωστά «μέσα», που χρόνια τώρα χρησιμοποιεί κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Ετσι, από την εκδήλωση... κατανόησης και αγάπης για την «καημένη» την αγροτιά, «πέρασε» στις έμμεσες απειλές και στους εκβιασμούς,

Στη Θεσσαλία ιδιαίτερα, αλλά και σε άλλες περιοχές, κυκλοφόρησαν διοχετευμένες «πληροφορίες» που αναφέρονταν στις προετοιμασίες της αστυνομίας για σύγκρουση με τους αγρότες. Στη Λάρισα δημοσιεύτηκαν «πληροφορίες» ότι η αστυνομία προετοιμάζεται να σταματήσει την κάθοδο των τρακτέρ προς τα Τέμπη και προς τούτο υπήρχαν οι σχετικές αποφάσεις.

Στόχος αυτών των «πληροφοριών» ήταν να τρομοκρατηθούν οι αγρότες και να μην πάνε στα Τέμπη. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πως έχουν να κάνουν με αποφασισμένους αγωνιστές, οι οποίοι δε φοβούνται τις απειλές, αφού δε φοβήθηκαν τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία. Διότι όποιος μάχεται για την επιβίωσή του - και γι' αυτή αγωνίζονται οι φτωχοί αγρότες - δεν έχει την... πολυτέλεια του φόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ