Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Από τη «SpaceX» το διαστημόπλοιο προσσελήνωσης του προγράμματος «Αρτεμις»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημοπλοίου που σχεδιάζει η «SpaceX» για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη αλλά και στον Αρη
Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημοπλοίου που σχεδιάζει η «SpaceX» για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη αλλά και στον Αρη
Η NASA ετοιμάζεται να ξαναστείλει αστροναύτες στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις» και μεταξύ των τριών μονοπωλίων στα οποία είχε απευθυνθεί για την κατασκευή του διαστημοπλοίου προσσελήνωσης επέλεξε τελικά τη «SpaceX», του πολυδισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ. Το πλήρωμα της πρώτης αμερικανικής αποστολής που θα πατήσει ξανά, μετά από 60 χρόνια, στο σεληνιακό έδαφος, θα είναι διμελές και θα αποτελείται από έναν άντρα και μια γυναίκα. Σε επόμενη αποστολή θα συμμετέχει και έγχρωμος αστροναύτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκτόξευση του πληρώματος από τη Γη θα γίνει με το Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων, έναν νέο ισχυρό πύραυλο της NASA και με τετραμελές πλήρωμα που θα επιβαίνει στο διαστημόπλοιο «Ωρίων». Οταν μετά από μερικές μέρες το σκάφος μπει σε σεληνιακή τροχιά, δύο από τα μέλη του πληρώματος θα μετακινηθούν στο Σύστημα Προσεδάφισης Ανθρώπων (HLS Starship) της «SpaceX», για το τελικό τμήμα του ταξιδιού στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης. Εκεί θα παραμείνουν επί μία βδομάδα, εξερευνώντας τη γύρω περιοχή και στη συνέχεια θα επιβιβαστούν και πάλι στο HLS, για να επιστρέψουν στον «Ωρίωνα» και μαζί με τους άλλους δύο αστροναύτες να επιστρέψουν στη Γη.

Το συμβόλαιο που κέρδισε η «SpaceX» φτάνει τα 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σκάφος θα περιλαμβάνει ευρύχωρη καμπίνα διαβίωσης και δύο αεροστεγείς ανθρωποθυρίδες για τις εξόδους των αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιηθεί το «Starship» και για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Αρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ