Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Προς τερματισμό της ρωσικής συμμετοχής και κατασκευή αυτόνομου τροχιακού σταθμού

Μεγαλύτερες αποστάσεις παίρνουν και στο Διάστημα Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς την περασμένη Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, ανακοίνωσε πως η Μόσχα προτίθεται να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) μετά τη λήξη της προβλεπόμενης ζωής του, στο τέλος του 2024 και εφόσον θα έχει γίνει λειτουργικός ο νέος αποκλειστικά ρωσικός τροχιακός σταθμός, που θα κατασκευαστεί.

Πέρα από την τυπική λήξη του προγράμματος του ΔΔΣ, ο Μπορίσοφ επικαλέστηκε τις όλο και περισσότερες βλάβες που εμφανίζονται στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, όπως οι διαρροές αέρα από μικροσκοπικές τρύπες που δημιουργούν οι μικρομετεωρίτες και τα διαστημικά σκουπίδια. Εδωσε έτσι συνέχεια σε ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβρη ο επικεφαλής του μονοπωλίου «Ενέργκια», Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας, η οποία ήδη δουλεύει για την κατασκευή του Ρωσικού Τροχιακού Διαστημικού Σταθμού.

Το πρώτο τμήμα του ΔΔΣ είχε εκτοξευθεί το 1998 και η αρχικά προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του σταθμού έληγε το 2020, αλλά επεκτάθηκε έως το 2024. Πέρσι, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ροσκόσμος, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε δηλώσει πως όταν ο ΔΔΣ σταματήσει να λειτουργεί, τα ρωσικά μεταγωγικά σκάφη «Πρόγκρες» που τον τροφοδοτούν θα τον βγάλουν από την τροχιά του, ώστε να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα, όπως είχε γίνει και με τον σοβιετικό τροχιακό σταθμό «Μιρ», το 2001. Παρατηρητές θεωρούν ότι η διατήρηση σε λειτουργία του ΔΔΣ από τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς συνεργασίας θα είναι πολύ δύσκολη. Παρά την επίσημη προαναγγελία απαγκίστρωσης από τον σταθμό, η Ρωσία έχει δεσμευτεί ότι θα εκτοξεύσει μέσα στο 2021 ένα ακόμη τμήμα του ΔΔΣ, τη «Ναούκα» (Επιστήμη), που έπρεπε να είχε τεθεί σε τροχιά εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Λεβ Ζελένι, επιστημονικό σύμβουλο του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών, η Ρωσία τα επόμενα δέκα χρόνια θα επικεντρωθεί στη Σελήνη, ξεκινώντας με την αποστολή «Luna 25» στον νότιο πόλο της τον ερχόμενο Οκτώβρη, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ