Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΑΛΛΙΑ
Νέος νόμος... για την «καθολική ασφάλεια» του κεφαλαίου

Γαλλικά ΜΑΤ... επί το έργον, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο

Copyright 2020 The Associated

Γαλλικά ΜΑΤ... επί το έργον, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο
Στις 15 Απρίλη, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τον νόμο για την «καθολική ασφάλεια», ο οποίος τελικά ονομάστηκε νόμος «για την ολοκληρωμένη ελευθερία διατήρησης της ασφάλειας». Η «ελευθερία» που διευρύνει... ολοκληρωμένα, βέβαια, είναι η δραστική ενίσχυση των περιθωρίων δράσης των δυνάμεων καταστολής, ιδιαίτερα απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου:

-- Διευρύνονται δραστικά τα μέσα της αστυνομίας για την παρακολούθηση, ενώ επιστρατεύονται και τηλεκατευθυνόμενες συσκευές (drones) με κάμερες. Αυτές θα χρησιμοποιούνται στο όνομα της πρόληψης του εγκλήματος, σε «μέρη που εκτίθενται» στον κίνδυνο «επιθετικότητας, κλοπής, διακίνησης ναρκωτικών», «γύρω από τις παραμεθόριες περιοχές», για την «καταπολέμηση της παράνομης διέλευσής τους», αλλά και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για «τη διατήρηση της τάξης» σε συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις κ.τ.λ.

-- Διευκολύνεται περαιτέρω η μετάδοση στην αστυνομία εικόνων από κάμερες, που είναι εγκατεστημένες σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, μεταξύ άλλων και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» που μπορεί να καθορίζει η αστυνομία ή η χωροφυλακή. Αντίστοιχα, άνοιξε ο δρόμος για την ευρεία χρήση πλάνων από κάμερες πεζών.

-- Τίθενται περιορισμοί σε βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις της αστυνομικής βίας και καταστολής, που πρώτα από όλα αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις. Μετά από κάποια «στρογγυλέματα» σε σχέση με τις αρχικές διατάξεις, πλέον δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση, ωστόσο με το άρθρο 24 αναγορεύεται σε αδίκημα η λεγόμενη «πρόκληση για την ταυτοποίηση» μελών των δυνάμεων ασφαλείας που γίνεται για την υπονόμευση της «σωματικής ή πνευματικής ακεραιότητάς τους».

-- Δίνεται η δυνατότητα στα μέλη των δυνάμεων καταστολής να μεταφέρουν όπλο εκτός ώρας υπηρεσίας σε δημόσιες εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι δεν αποτελεί λόγος αποτροπής της εισόδου αστυνομικών κ.τ.λ. σε δημόσιες εγκαταστάσεις το αν εξακολουθούν να φέρουν το υπηρεσιακό τους όπλο.

-- Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, θέτοντας στην υπηρεσία του «κεντρικού» κράτους και της τοπικής διοίκησης νέα «μέσα» για την επιβολή - τήρηση των αντιλαϊκών νόμων.

Τέλος, ο νέος νόμος καθορίζει πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο για τη λειτουργία εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Και δημιουργία νέας «σχολής πολέμου» για αστυνομικούς

Τα παραπάνω συμπληρώνουν τις νέες ανακοινώσεις Μακρόν που στις αρχές της βδομάδας δεσμεύτηκε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η 5ετής θητεία του (2022) θα τηρηθεί η υπόσχεση για αύξηση των μελών των δυνάμεων ασφαλείας κατά 10.000.

Περηφανεύτηκε μάλιστα ότι «οι Γάλλοι θα δουν περισσότερο μπλε (σ.σ. το χρώμα της στολής των Γάλλων αστυνομικών) στους δρόμους το 2022 σε σχέση με το 2017» και υποστήριξε ότι «αυτό καθησυχάζει τους ανθρώπους». Ολα αυτά ενώ με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η χώρα έχει επανειλημμένως τεθεί σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που από μερικούς μήνες έφτασε να διαρκεί ολόκληρα χρόνια, ακροβολίζοντας στις μεγαλουπόλεις εκατοντάδες πάνοπλους στρατιώτες, δίπλα στα μέλη της αστυνομίας, της χωροφυλακής κ.τ.λ.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η «δημιουργία μιας (νέας) σχολής πολέμου» (σ.σ. "forme d'ecole de guerre")», με «τη συνεχή επιμόρφωση των αστυνομικών», που ο Γάλλος Πρόεδρος ανήγγειλε την περασμένη Δευτέρα από το Μονπελιέ. Ο όρος «σχολή πολέμου» παρέπεμψε στην ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία, που «προετοιμάζει τα καλύτερα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, αλλά και φιλικών και σύμμαχων χωρών για να γίνουν οι στρατιωτικοί ηγέτες του μέλλοντος», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης σχολής, αν και μένουν να δοθούν διευκρινίσεις. Πάντως, μιλώντας πρόσφατα στη «Φιγκαρό», ο Μακρόν εξήγησε ότι «χρειάζεται (περισσότερος) χρόνος για την επιμόρφωση» των αστυνομικών ειδικά απέναντι «στις νέες προκλήσεις» και με στόχο την προσαρμογή τους στην «εξελισσόμενη παραβατικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ