Πλούσια συζήτηση στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαζικοί φορείς του νομού Λάρισας
Η ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και πάλη για να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης, αλλά και για να γίνουν έργα και υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών από τους σεισμούς και τα άλλα φυσικά φαινόμενα, αναδείχτηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική προστασία και θωράκιση - Η πείρα στην περιοχή μας από τον σεισμό στις 3 Μάρτη», που οργάνωσαν το Σάββατο 17 Απρίλη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ενωση Γυναικών και η Ενωση Γονέων Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων μαζικών φορέων. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αμείωτο τόσο για την κεντρική ομιλία όσο και για τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση. Αλλωστε, σε λίγο συμπληρώνονται δύο μήνες από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, που αποκάλυψαν όλη τη γύμνια του αστικού κράτους σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία και εκατοντάδες πληγέντες παραμένουν ξεκρέμαστοι, περιμένοντας αυτά που τους υποσχέθηκαν.
Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι σεισμοί που σημειώθηκαν, έφεραν στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά την πλήρη έλλειψη έργων αντισεισμικής προστασίας και προσεισμικών ελέγχων, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, με όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό (...) Το τι χρηματοδοτείται και τι όχι δεν είναι τυχαίο, αλλά προέρχεται από τον χαρακτήρα και την αποστολή του κράτους, που θεωρεί περιττό κόστος την προστασία της ζωής, της περιουσίας αλλά και της υγείας των λαϊκών οικογενειών».
Στη συνέχεια, η Μαργαρίτα Καρβούνη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, μετέφερε την κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες, έξι μήνες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί, σημειώνοντας πως «υπάρχουν εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια που στέκονται και απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ολόκληρες γειτονιές είναι αποκλεισμένες, σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στα χαλάσματα. Στα σχολεία δεν έχουν ξεκινήσει καν εργασίες. Από τις δεκάδες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν έχει δοθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό αποζημίωσης σε πολύ λίγους».
Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά, από την Καρδίτσα. Ταυτόχρονα μετέφερε την πείρα από την οργάνωση της πάλης των πληγέντων.
Ο Χάρης Νούσιας, εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων του δήμου Ελασσόνας, περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες οικογένειες σημειώνοντας πως «οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα δεν επαρκούν για όλους, οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, ενώ ακόμη και τα 600 ευρώ δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι μαθητές του Λυκείου Δομένικου είναι αναγκασμένοι να στεγαστούν στο Λύκειο Ελασσόνας, με το χρόνο της μετακίνησής τους να διπλασιάζεται (1,5 ώρα πήγαινε - έλα) και ενώ την ίδια στιγμή στο συγκεκριμένο Λύκειο φοιτούν ήδη 200 παιδιά». Ταυτόχρονα μετέφερε την πείρα από τις συνελεύσεις και τις δράσεις που οργανώθηκαν στα χωριά.
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήρθε να προσθέσει στους σεισμόπληκτους ο πρόσφατος παγετός, με την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών.
Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη από τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων φορέων που ανέδειξαν επιμέρους προβλήματα αλλά κυρίως την ανάγκη να συνεχιστούν οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.