Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δεν πέρασε η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου

Δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην εργοδοσία, διαμηνύουν και διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Από πρόσφατη συγκέντρωση των εργαζομένων
Από πρόσφατη συγκέντρωση των εργαζομένων
Εσπασε πάνω στον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία - εργολάβο «Edilmac» στα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» και στο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από τα εργατικά σωματεία από άκρη σε άκρη της χώρας η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ).

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, που απειλήθηκαν με απόλυση και προσωρινά παρεμποδίστηκαν παράνομα στην άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων, επανήλθαν από προχτές και μετά από 15 μέρες αγώνα στα πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Επίσης η εργοδοσία δεσμεύθηκε και συζητά μια σειρά από τις διεκδικήσεις τους.

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΜΛΑ σημειώνει ότι «η αναδίπλωση της εργοδοσίας κάτω από τη μαχητική μας στάση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Το Συνδικάτο μας είναι αγκάθι στα σχέδιά τους για περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατικής μας δύναμης, για αυτό και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της επίθεσής τους», που στόχο έχει «την τρομοκράτηση, τη φίμωση, τη διάλυση της ενότητάς μας και την αποχή όλων μας από οποιαδήποτε λογική διεκδίκησης».

Ενημερώνει τους εργαζόμενους για μια σειρά ακόμα θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από τον πολυήμερο αγώνα τους, και μεταξύ άλλων αφορούν: Σε συνθήκες εργασίας (προβλήματα αερισμού τα οποία μετά από πιέσεις σε ένα βαθμό επιλύθηκαν). Ζητήματα ασφάλειας στην εργασία για την υποστήριξη των στοών, τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού (προσλήψεις εργατοτεχνιτών, τακτικότερη συντήρηση μηχανημάτων, χώροι πλυσίματος μηχανημάτων, υπόγειος χώρος συνεργείου, τοποθέτηση πυροσβεστικού εξοπλισμού), κατά απαίτηση των εργαζομένων αναβαθμίστηκε ποιοτικά και μπήκε σε προγραμματισμό ο εξοπλισμός τους με τα κατάλληλα ΜΑΠ (μάσκες, φόρμες εργασίας, αντισηπτικά κ.ά.).

Μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως ότι θα πληρωθούν αναδρομικά τα γάλατα των προηγούμενων μηνών, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη δημιουργία χώρου ανάπαυσης στα υπόγεια κ.ά.

Σημειώνει ότι κάτω από την πίεση του αγώνα τους ήρθε η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο και επίσης απάντησε και στις καταγγελίες που έκανε το Συνδικάτο τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά, από την παρέμβαση της Επιθεώρησης προέκυψε ότι η εταιρεία πρέπει να πληρώσει με 30% προσαύξηση το ένα Σάββατο κάθε μήνα (αυτό που υπερβαίνει τις νόμιμες εβδομαδιαίες ώρες) και επίσης να πληρώσει τα αναδρομικά αυτών των προσαυξήσεων από τον Σεπτέμβρη του 2019 εντός 10 εργάσιμων ημερών. Επίσης τους δικαιώνει για άδειες που δεν τους αναγνώριζε η εργοδοσία κ.ά.

Και τέλος σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση αύξησης του μισθού των χαμηλόμισθων εργαζομένων (είχαν ζητήσει αύξηση 20% επί του μεικτού μισθού) και για την πληρωμή των ενοικίων για τους εργαζόμενους που έρχονται από μακριά, η εταιρεία ζήτησε μία ονομαστική λίστα με αυτούς που τα δικαιούνται.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους εργαζόμενους του Συνδικάτου που δεν έσκυψαν το κεφάλι και ενωμένοι σαν μια γροθιά με ψηλά το κεφάλι και με τη συμπαράσταση όλου του κινήματος, όπως αναφέρει, «δεν πέτυχαν μόνο μια νίκη για τους ίδιους, αλλά για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διασφαλίζονται οι αποζημιώσεις - συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας(2022-09-29 00:00:00.0)
Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ(2021-09-29 00:00:00.0)
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 27 Αυγούστου(2021-08-11 00:00:00.0)
Παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα, υπερασπίζονται το Συνδικάτο τους(2021-04-03 00:00:00.0)
«Αιτία πολέμου» η απόλυση εργαζόμενου(2021-03-18 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για μέτρα προστασίας και οφειλόμενα από την εργοδοσία(2021-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ