Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πότε θα λυθούν τα προβλήματα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, που παρά τη δεκαεφτάχρονη λειτουργία του δεν έχει αποκτήσει αιρετή διοίκηση, ενώ αντιμετωπίζει ζωτικό πρόβλημα στέγασης, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984 και 17 χρόνια μετά την ίδρυσή του πολύ απέχει από το να μπορεί να θεωρηθεί σύγχρονο πανεπιστήμιο, αφού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Οι βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι:

- Παραμένει υπό την κηδεμονία Διοικούσας Επιτροπής, διορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς αιρετή Πρυτανεία, με σταθερό αριθμό Τμημάτων (4), από τα οποία τα δυο δεν έχουν ακόμη αυτονομηθεί!

- Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ), στο οποίο φοιτούν 800 φοιτητές και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, αντιμετωπίζει το οξύτερο στεγαστικό πρόβλημα και λειτουργεί σε τέσσερα ξεχωριστά κτίρια.

- Το Τμήμα Ιστορίας λειτουργεί σε κτίριο της Β`βάθμιας Εκπαίδευσης που παραχωρήθηκε προσωρινά το 1985, ενώ το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας λειτουργεί σε ενοικιασμένο και πρόσφατα ανακαινισμένο και διαμορφωμένο ξενοδοχείο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι «η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη στέγαση του Πανεπιστημίου στα κτίρια του Παλαιού Φρουρίου, που εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν παραχωρηθεί στο Ιόνιο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα οι χώροι αυτοί να ρημάζουν, μελέτες και προηγούμενες παρεμβάσεις να αχρηστεύονται και τελικά να χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά, επειδή δεν αξιοποιείται η κρατική αυτή περιουσία, που αποτελεί και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Ας σημειωθεί ότι δίδονται δισεκατομμύρια για την αγορά οικοπέδων, των οποίων το οικοδομήσιμο αμφισβητείται, για την κατασκευή πανεπιστημιακών κτιρίων.

Είναι φανερό - συνεχίζουν στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές - ότι η κυβερνητική αυτή τακτική απέναντι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στη γενικότερη τακτική υποβάθμισης των Πανεπιστημίων, όπως αυτή καθορίστηκε στη Σύνοδο της Μπολόνια και όπως είναι φυσικό προκαλεί την αντίδραση των πανεπιστημιακών και τοπικών φορέων, καθώς και του λαού της Κέρκυρας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, λοιπόν, τον Υπουργό εάν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα στην κατεύθυνση αυτονόμησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και αν θα χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των έργων αναπαλαίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αγγλικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ώστε να εγκατασταθούν σε αυτές τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ