Μέρα δράσης με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
«Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν 21 κλαδικά σωματεία που συντονίζουν τα βήματα και τη δράση τους με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις την ίδια μέρα.
Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.
Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την περασμένη Τετάρτη, το Συνδικάτο καλεί σε νέα κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη).
«Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο μέλλον, εκατοντάδες χιλιάδες από μας έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή!», τονίζουν τα σωματεία. Την ίδια στιγμή που ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεγαλοεργοδότες του κλάδου λαμβάνουν επιδοτήσεις και πακέτα χρηματοδότησης που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ψίχουλα, χωρίς μέτρα στήριξης.
Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Εστίασης βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στον «αέρα», με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό, είτε από την αναστολή των συμβάσεών τους είτε από την ανεργία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και παράλληλα χωρίς κανένα εισόδημα, αφού αποκλείστηκαν ακόμα και από τα στοιχειώδη και ανεπαρκή μέτρα. Οι εποχικοί στον Επισιτισμό, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία με συμβάσεις «μιας μέρας», το προσωπικό που είχε δουλέψει για πρώτη χρονιά στον κλάδο και δεν πρόλαβε να αποκτήσει δικαίωμα επαναπρόσληψης, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, εργαζόμενοι σε γραφεία τουριστικών πρακτορείων, είναι μερικές τέτοιες κατηγορίες.
Μέχρι σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν καλυφθεί ασφαλιστικά οι περίπου 75.000 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που εντάχθηκαν με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής, από τον Ιούνη μέχρι και τον Οκτώβρη. Παρά τη σχετική του υποχρέωση το κράτος δεν έχει καλύψει τα ένσημά τους ενώ στο «παρά πέντε» αρκέστηκε να ανανεώσει την ασφαλιστική τους ικανότητα για ένα έτος (έως τις 28/2/2022) ώστε να μη βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι «ξεκρέμαστοι» όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καλυφθεί τα ένσημα πέντε μηνών αναστολής προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα ανασφάλειας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ φέρνει πολλούς αντιμέτωπους με αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη χορήγηση επιδομάτων (π.χ. μητρότητας) και άλλων ασφαλιστικών παροχών.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στις αλυσίδες Εστίασης και τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διανομή δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας τους. Τα κρούσματα κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, τα συχνά «ατυχήματα» στους διανομείς, η επίθεση της εργοδοσίας σε μισθούς και δικαιώματα, η δουλειά χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας περιλαμβάνονται στον «απολογισμό» του τελευταίου έτους.
Στο έδαφος αυτό, η αντίστροφη μέτρηση που έχουν ξεκινήσει κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες για το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν σηματοδοτεί νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Η κυβέρνηση έχει θέσει στις 14 Μάη την αφετηρία για την «επανεκκίνηση» του Τουρισμού και δεν χάνει ευκαιρία να επιδίδεται σε διαφήμιση της χώρας ως «ασφαλούς» τουριστικού προορισμού, ενώ τις σχετικές πρωτοβουλίες επικροτούν μεγαλοξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου. Οι τελευταίοι δεν παραλείπουν να διατυπώνουν τα αιτήματά τους να παραταθούν οι αναστολές συμβάσεων και για τους επόμενους μήνες και το πρόγραμμα Συν-Εργασία για όλο το έτος.
Στα σωματεία φτάνουν καθημερινά καταγγελίες εποχικών εργαζομένων που «ενημερώνονται» από την εργοδοσία, είτε επισήμως με εξώδικα είτε ανεπισήμως με προφορικές «εξηγήσεις», πως δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά. Οι ίδιες επιχειρήσεις που «ξεφορτώνονται» προσωπικό, δημοσιεύουν αγγελίες και αναζητούν να προσλάβουν προσωπικό για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να «ξεμπερδεύουν» με το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και παράλληλα να αντικαταστήσουν το προσωπικό με φθηνότερους εργαζόμενους, που θα δουλεύουν με λιγότερα δικαιώματα.
Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες ανοίγουν το δρόμο ώστε να επωφεληθούν από τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου μισθού για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο στην πρόσφατη Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πρόκειται για τη Σύμβαση που προβλέπει ότι οι «νεοεισερχόμενοι» στον κλάδο, στις ειδικότητες της κατηγορίας Δ (καθαρίστριες, λαντζέρηδες κ.ά.), θα αμείβονται όχι με τον μισθό της ΣΣΕ αλλά με τον κατώτατο μισθό προσαυξημένο κατά 13%, μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες δουλειάς.
Με την ίδια «συνταγή», η εργοδοσία στις ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας κρατά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού σε αναστολή, χωρίς να πληρώνει ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, και την ίδια στιγμή ψάχνει να προσλάβει νέους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, ενώ οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης «περισσεύουν», οι πρακτικάριοι και μαθητευόμενοι «δεν φτάνουν», αφού γίνονται «ανάρπαστοι» από τις επιχειρήσεις ως πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα προσωπικό.
«Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας λιώσουν όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους. Ομως, κυβέρνηση και εργοδοσία λογαριάζουν χωρίς εμάς. Οπως θέλησαν να λογαριάσουν και στην αρχή της πανδημίας», σχολιάζουν τα σωματεία. «Οι αγώνες που οργανώσαμε είχαν αποτέλεσμα. Ηταν η μοναδική ελπίδα μέσα στο χάος που δημιούργησαν η δίψα για κέρδη και η πανδημία», υπενθυμίζουν και απευθύνουν στους εργαζόμενους κάλεσμα: «Τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε άλλη μια μεγάλη μάχη. Για να παραμείνουμε υγιείς. Για να μην πεινάσει κανείς. Για να γυρίσουμε ΟΛΟΙ στη δουλειά. Για να έχουμε μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας».
-- Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Καμία απόλυση.
-- Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.
-- Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.