Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών για βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Σε μια σειρά κομβικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και στα θέματα της πανδημίας αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου κλιμακώνονται η ένταση και παραβιάσεις της εκεχειρίας, Μέρκελ και Μακρόν τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), προς εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες και όσα έχουν αποφασίσει οι τέσσερις ηγέτες σε προηγούμενες συναντήσεις.

Για τη Λευκορωσία, η καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξαν «μια εθνική διαδικασία πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς» και τη διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών», ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.

Οι τρεις ηγέτες επίσης «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τελευταία πολιτική πρόοδο στη Λιβύη, την οποία χαιρέτισαν ομόφωνα», αναφέρει η Καγκελαρία, και «τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας».

Οσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, Μέρκελ και Μακρόν «αναφέρθηκαν στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και ζήτησαν τη συνέχιση της διασυνοριακής βοήθειας καθώς και εντατικοποίηση του έργου της συνταγματικής επιτροπής», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο «επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να σταθεροποιείται και μια από τις προτεραιότητες είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό».

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να σημειωθεί σύντομα σχετική πρόοδος.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ο Πούτιν ανέφερε πως «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αποκαταστήσει κανονική συνεργασία με την ΕΕ αν υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον».

Τέλος, συζητήθηκε και η υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, απαντώντας στους ισχυρισμούς του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ ότι η Ρωσία αρνείται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά και προτείνει επανεκκίνηση στρατιωτικών επαφών. Παρότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία», «πάντα επιμένουν στη διεξαγωγή του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ η Ουκρανία να είναι το πρώτο ζήτημα», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Προτείναμε την αποκατάσταση επαφών μεταξύ των στρατιωτικών προκειμένου να σωθεί αυτή η περιεκτική συμφωνία για την ασφάλεια που συνήφθη στο Ελσίνκι. Αρνούνται να το κάνουν αυτό».

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», χωρίς καμία πλευρά να δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της συνομιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ