Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανακοίνωσε παράταση του διδακτικού έτους για τις καλλιτεχνικές σχολές
  • Ελιγμοί και «δηλώσεις προθέσεων» απέναντι στο αίτημα για άνοιγμα των σχολών
  • Νέα κινητοποίηση καθηγητών, σπουδαστών στις 6 Απρίλη

Να εμφανιστεί τάχα ότι επιδιώκει τη διά ζώσης επαναλειτουργία της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης προσπαθεί καθυστερημένα το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών και των καλλιτεχνικών σωματείων για το θέμα, χωρίς όμως και πάλι να πείθει κανέναν αφού ένα χρόνο τώρα η αδιαφορία της κυβέρνησης και η απραξία της για τους σπουδαστές και τις ανάγκες τους έχουν φανεί ξεκάθαρα.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, Ν. Γιατρομανωλάκης, απευθύνθηκε με επιστολή του προχτές σε όλες τις σχολές του χώρου και στον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, λέγοντας ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των σχολών στις 5 Απρίλη, παραπέμποντας όμως και πάλι στις αποφάσεις της Επιτροπής.

Παράλληλα, παρουσίασε και ένα χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων για τις περίπου 17 βδομάδες που διακόπηκε η διά ζώσης λειτουργία τους. Το πρόγραμμα για τις σχολές Μουσικής προβλέπει παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 31 Ιούλη και διεξαγωγή απολυτήριων εξετάσεων τους μήνες Ιούνη και Ιούλη (με συμμετοχή και των υποψηφίων που προγραμματίζονταν για το Γενάρη). Αντίστοιχα για τις σχολές Θεάτρου και Χορού προβλέπει παράταση διδακτικού έτους και το τέλος Οκτώβρη και για το επόμενο σχολικό έτος έναρξή του την 1η Νοέμβρη (με αντίστοιχη μετατόπιση στις προθεσμίες εγγραφών, έναρξης μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων κ.λπ.) και λήξη του στις 31 Αυγούστου 2022.

Αναφορικά με τις εξετάσεις των ανωτέρων σχολών προβλέπει:

  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις Φλεβάρη 2021 για τις δραματικές και σχολές χορού να γίνουν τον Ιούνη.
  • Οι διπλωματικές και προαγωγικές εξετάσεις Ιούνη 2021 για τις δραματικές και σχολές χορού να γίνουν 15 Ιούνη - 31 Ιούλη για όσες σχολές καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την τηλεκπαίδευση και για όσες η τηλεκπαίδευση δεν επαρκεί να γίνουν τον Σεπτέμβρη / Οκτώβρη.
  • Οι εισαγωγικές εξετάσεις να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των διπλωματικών εξετάσεων, τον Νοέμβρη.
  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτέμβρη για τις δραματικές να γίνουν το διάστημα 1 - 15 Δεκέμβρη.
  • Οι προαγωγικές εξετάσεις 2020 - 2021 να μη διενεργηθούν και οι σπουδαστές να βαθμολογηθούν από τους καθηγητές τους σύμφωνα με την καθημερινή τους απόδοση.

Ο υφυπουργός επισημαίνει πως το τέλος Οκτώβρη αποτελεί την «απώτατη δυνατή ημερομηνία παράτασης» του έτους και δεν είναι δεσμευτική για σχολές που μπορεί να ολοκληρώσουν νωρίτερα την αναπλήρωση. Ωστόσο όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται πάντα με την επισήμανση «αν δεν προκύψει στο μεταξύ η ανάγκη εκ νέου λήψης μέτρων αναστολής της διά ζώσης διδασκαλίας λόγω της πανδημίας»...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κοροϊδίας ότι για πρώτη φορά τώρα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δηλώνεται η... πρόθεση του υπουργείου να επικοινωνήσει με δήμους και Περιφέρειες για τη διάθεση ανοιχτών χώρων όπου θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα, ενώ για τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι σπουδαστές παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών.

Αγωνιστική απάντηση την Τρίτη στο υπουργείο

«Η προτροπή του για επαναλειτουργία των χώρων του Πολιτισμού "όταν τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν" ακούγεται ως κοροϊδία την ώρα που η Κρήτη υποδέχεται ήδη αεροπλάνα φορτωμένα με τουρίστες», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) με αφορμή τις εξαγγελίες του υφυπουργού και του δηλώνει ότι με βάση και αυτές τις εξαγγελίες «καθηγητές, σπουδαστές και γονείς στις 5 Απρίλη θα είμαστε έξω από τις σχολές μας και στις 6 Απρίλη στις 11 π.μ. θα είμαστε έξω από το υπουργείο σας».

Αντίστοιχη απόφαση για συγκέντρωση την Τρίτη 6 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Πολιτισμού, με αίτημα να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα ασφαλείας για σπουδαστές και προσωπικό, έχει πάρει και ο Σύλλογος Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ