Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με έμφαση στον «κοινωνικό διάλογο»

Απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, στη λογική του συμβιβασμού, από την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης

Εναν προγραμματισμό δράσης συμβιβασμού και συναίνεσης, ενταγμένου στα πλαίσια της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής και μακριά από την ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής(ΠΑΣΚΕ), στο 9ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό του. Στα ίδια χνάρια, ήταν φυσικά και ο απολογισμός του ΕΚ, ο οποίος παρουσιάστηκε ταυτόχρονα. Προγραμματισμός και απολογισμός είχαν εγκριθεί επίσης και από την ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Στο συνέδριο, το οποίο λήγει σήμερα με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ , συμμετέχουν 103 αντιπρόσωποι από 31 σωματεία.

Στο Συνέδριο χαιρέτισαν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά εκ μέρους της ΓΣΕΕ, και εκπρόσωποι των Δήμων της περιοχής.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, με πρόφαση παρατυπίες που οφείλονται σε λάθη του δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές του Σωματείου Οικοδόμων Ασπροπύργου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέκλεισαν τους αντιπροσώπους του από τις εργασίες, με προφανή στόχο να επηρεαστούν οι συσχετισμοί δυνάμεων του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, πέντε οικοδόμοι από τους 133 είχαν ψηφίσει χωρίς συνδικαλιστικό βιβλιάριο ή βιβλιάριο υγείας αλλά με βεβαιώσεις. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, όμως, δε σημείωσε στα πρακτικά τον ακριβή αριθμό αυτών που ψήφισαν με βεβαιώσεις. Η « Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων», που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να ακυρωθεί ο αποκλεισμός των τριών οικοδόμων αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία έγινε κανονικά στο σωματείο τους.

Στον προγραμματισμό - απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ Τάσος Τζεγιαννάκης, υπήρχαν μόνο γενικόλογες διαπιστώσεις για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην περιοχή και κάποιες φραστικές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε τον απολογισμό θετικό και επιτέθηκε σε εργαζόμενους και σωματεία, που προχώρησαν σε δικούς τους αγώνες, καθώς και στο ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι θέλουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚΕ, Παντελής Παπαβασιλείου, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι η εργατική τάξη δέχεται μια γενικευμένη και συνεχόμενη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της ζωής. Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΕΔΑ, τόνισε ότι περιορίστηκε στον «κοινωνικό διάλογο», το συμβιβασμό, και τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης. «Είναι αδύνατον να ψηφίζεις μια αντιλαϊκή πολιτική και όταν αυτή εφαρμόζεται να υπερασπίζεσαι φραστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚΕ. Κατήγγειλε τη στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΕΔΑ ότι δεν υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά το συνδικαλιστικό κίνημα και μια σειρά δικαιωμάτων χάθηκαν, αφού κινήθηκαν στη ρότα της στήριξης της πολιτικής του λεγόμενου εκσυγχρονισμού. Αναφερόμενος στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι μια συνεργασία ταξικών συνδικαλιστών και συνδικάτων για συντονισμό και κοινή δράση πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Τέλος, ζήτησε από τους συνέδρους να βάλουν φρένο στην αδρανοποίηση του εργατικού κινήματος και να υπερψηφίσουν τη ΔΕΣΚΕ.

Σε πλήρη σύμπλευση με την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΕΔΑ, εμφανίστηκε στην ομιλία του και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Τάσος Ζωγανάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ