Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπεκφυγές και νέα ... προγράμματα

Πρόγραμμα δήθεν εκπαίδευσης ανέργων μεταφέρει την ευθύνη φύλαξης των σχολείων στους δήμους

Η «ευχή» του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, για ...αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας, συνόδευσε χτες την εξαγγελία ενός νέου προγράμματος απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» για 2.700 άνεργους, οι οποίοι θα «εκπαιδευτούν» σαν ...φύλακες σχολείων!

Το σχόλιο του υπουργού Εργασίας, ότι «θέλουμε να αυξηθεί περισσότερο η εγγεγραμμένη ανεργία, διότι θα είμαστε ευτυχείς, όταν θα φτάσει την πραγματική», έτσι ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση στα στοιχεία για την ανεργία, έγινε, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο στα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία τον Οκτώβρη, δεν αναφερόταν ποσοστό. Ωστόσο, η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τους φύλακες των σχολείων, προβλέπεται η 11μηνη απασχόληση των άνεργων, οι οποίοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου και ηλικίας 25 - 64 ετών. Στη συνέχεια, θα επιδοτηθεί η απασχόλησή τους για άλλους 13 μήνες. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στη φιλοσοφία των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Ουσιαστικά, επιδοτείται η μεταφορά της ευθύνης για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Το πρόγραμμα θα στοιχίσει 17,3 δισ. δραχμές. Τα 8,65 δισ. θα τα δώσει ο ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 8,65 δισ. θα τα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Οι άνεργοι θα αμείβονται τους πρώτους 11 μήνες με 12.000 δραχμές για 22 μέρες το μήνα, στη συνέχεια, όμως, θα μειωθεί η αμοιβή τους. Δε διευκρινίστηκε τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος του προγράμματος, φαίνεται όμως σίγουρο ότι το κόστος της φύλαξης των σχολικών κτιρίων θα βαρύνει αποκλειστικά τους δήμους.

Μια τέτοια κατάληξη θα έχει σαν συνέπεια να σταματήσει η φύλαξη, ή να κληθούν να τη χρηματοδοτήσουν άμεσα οι γονείς των μαθητών, καθώς κάτι τέτοιο έχει προταθεί στα πλαίσια εφαρμογής των ΤΣΑ!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ