Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Μιλούν για «ευρεία ομοφωνία» και αναζητούν γρήγορη ανάπτυξη της συνεργασίας

...ως επιλογή για την ενίσχυση της θέσης τους στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Για «επικοινωνία στρατηγικής σημασίας» και «ευρεία ομοφωνία» σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρώτου στην Κίνα, πριν συνεχίσει σήμερα τις επαφές του στη Νότια Κορέα.

Αναφερόμενος στη σχέση των δύο χωρών, ο Γι μίλησε για «περιεκτική και στρατηγικής σημασίας εταιρική συνεργασία συντονισμού», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι αυτή θα δυναμώνει και θα επεκτείνεται όσο κι αν αλλάζει η διεθνής κατάσταση. Ο δε Λαβρόφ αναφέρθηκε σε «αλληλεπίδραση στρατηγικής σημασίας». Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, βέβαια, δεν έχουν πλήρη ταύτιση, ούτε είναι ανεπηρέαστα από τη διεθνή κατάσταση, ίσα - ίσα τα πεδία «συνεργασίας» και «συντονισμού» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας αναδεικνύονται ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Εστιάζουν τις καταγγελίες στις ΗΠΑ για «παρενόχληση άλλων χωρών» και «αναζήτηση ευθυγράμμισης»

Με φόντο τις πρόσφατες τεταμένες σινοαμερικανικές συνομιλίες στην Αλάσκα, αλλά και τις νέες κυρώσεις που συνεχίζουν με διάφορες αφορμές να επιβάλλονται από τον ευρωατλαντικό άξονα (ιδίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ) σε βάρος Ρωσίας και Κίνας, οι δύο πλευρές εστίασαν τις αντιδράσεις τους απέναντι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν «να συμπεριφέρονται με μονομέρεια και παρενοχλώντας άλλες χώρες, να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών αλλά και να σταματήσουν την αναζήτηση ευθυγράμμισης που καλλιεργεί την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων χωρών».

Ο Κινέζος υπουργός εξέφρασε επίσης έντονη αντίδραση στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ και τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη μειονότητα των Ουιγούρων (σχετική κοινή ανακοίνωση κατά της Κίνας εκδόθηκε και από ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Βρετανία). Ο Γι ανέφερε ότι οι «λίγες δυτικές δυνάμεις» που «επιτίθενται στην Κίνα θα πρέπει να ξέρουν ότι πέρασε η εποχή της ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις με κατασκευασμένες ιστορίες». Συμπλήρωσε δε ότι οι πάνω από 80 χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που στηρίζουν τη θέση της Κίνας για τη Σιντζιάνγκ δείχνουν πως αυτές οι επιλογές δεν εκπροσωπούν τη διεθνή κοινότητα συνολικά.

Ο Ρώσος ομόλογός του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ευρώπη βλάψει τους δεσμούς μαζί μας, καταστρέφοντας μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά από χρόνια, και μείνουν απλά χωριστές ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε αυτό αντικειμενικά είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Κίνα ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες». Είπε ακόμα ότι η Μόσχα δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ συνολικά ως οργανισμό, αλλά και ότι η χώρα του «θα είναι έτοιμη για επαφές με στόχο την κλιμάκωση της συνεργασίας, όταν οι Βρυξέλλες το θεωρήσουν αναγκαίο να διορθώσουν ανωμαλίες στις σχέσεις τους με τον μεγαλύτερο γείτονά τους». Για να καταλήξει ότι «στο μεταξύ δεν υπάρχουν αλλαγές στο δυτικό μέτωπο, ενώ στην Ανατολή κατά τη γνώμη μου έχουμε μια πολύ εντατική ατζέντα, που διευρύνεται κάθε χρόνο».

«Νέα κατάσταση» μετά τις κυρώσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ για τη Σιντζιάνγκ (οι πρώτες ευρωενωσιακές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας μετά από 30 χρόνια), η κινεζική πλευρά απάντησε με δικές της κυρώσεις, καθώς και με κλήτευση του πρέσβη της ΕΕ στο Πεκίνο, Νικολά Σαπουί, στο κινεζικό ΥΠΕΞ για να του επιδοθεί «επίσημη διαμαρτυρία». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ τού επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να διορθώσει ένα «πολύ σοβαρό σφάλμα», ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στη διμερή της σχέση με την Κίνα.ν

Οι δε κυρώσεις που ανακοίνωσε η Κίνα, αντιδρώντας στις ευρωενωσιακές, στρέφονται ενάντια σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και άλλους Ευρωπαίους πανεπιστημιακούς, ανάμεσά τους τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράινχαρντ Μπιτικόφερ, πρόεδρο της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ. Οι κυρώσεις αφορούν απαγόρευση της εισόδου των προσώπων αυτών στην Κίνα, αλλά και εμπόδια για τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς που συνδέονται μαζί τους.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο Κινέζος πρέσβης Λου Σαγέ κλήθηκε χτες στο γαλλικό ΥΠΕΞ για «απαράδεκτα» σχόλια που διατύπωσε η πρεσβεία σε βάρος Γάλλου ερευνητή ο οποίος υπερασπίστηκε Γάλλους βουλευτές που προτίθενται να επισκεφθούν την Ταϊβάν. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε μάλιστα ότι «στις σχέσεις μας με την Κίνα δεν υπάρχει χώρος για ύβρεις και απόπειρες εκφοβισμού κατά βουλευτών της Γαλλικής Δημοκρατίας και ερευνητών».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξέταζε την επικύρωση της Συμφωνίας Κίνας - ΕΕ, η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβρη.

Σχολιάζοντας δε τις κυρώσεις με τις οποίες το Πεκίνο «ανταπέδωσε» στην ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ μίλησε για «νέα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε» και «νέα κατάσταση», ενώ ήδη συζητιούνται τυχόν επιπτώσεις στην πορεία έγκρισης της Οικονομικής Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ