Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Βουλευτικές εκλογές την Τρίτη

Στις κάλπες καλούνται ξανά μετά από ένα χρόνο οι Ισραηλινοί, για να εκλέξουν τη νέα 120μελή Βουλή (Κνέσετ), σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «διαρρέει» σχέδια για «επανεκκίνηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση.

Από τα 39 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της Τρίτης, στη Βουλή θα εκπροσωπηθούν μόνο όσα περάσουν το πλαφόν του 3,25%.

Το δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ άλλων, αξιοποιεί την επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και σε ένα βαθμό τις συμφωνίες για την εξομάλυνση σχέσεων με μοναρχίες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και με Σουδάν και Μαρόκο. Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου προσφάτως άρχισε ένα πολιτικό «φλερτ» και με τους ακροδεξιούς υπερορθόδοξους της «Θρησκευτικής Σιωνιστικής Συμμαχίας» του Μπεν Γκβιρ, που στο παρελθόν είχε επικροτήσει την απέλαση των Αράβων από το Ισραήλ.

Παράλληλα, φαίνεται πως έχει υποστήριξη από το «Ενωμένο Αραβικό ψηφοδέλτιο» του Μανσούρ Αμπάς που αποχώρησε στα τέλη του Γενάρη από το «Κοινό ψηφοδέλτιο» του Αϊμαν Αοντε, που ηγείται του συνασπισμού διαφόρων συμμαχιών μεταξύ των οποίων του αραβοεβραϊκού Χαντάς - Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα.

Ο Μανσούρ Αμπάς έχει εκφράσει ανοικτά επιθυμία συνεργασίας με τον Νετανιάχου, προβάλλοντας ως αφορμή το θέμα της στέγασης και της επιβολής έννομης τάξης σε περιοχές Αράβων του Ισραήλ με έξαρση εγκληματικότητας.

Παρ' όλα αυτά, ο Νετανιάχου δεν έχει δεδομένη τη συστράτευση δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων υπερορθόδοξων Εβραίων που χρειάζεται ώστε να μαζέψει τις τουλάχιστον 61 έδρες που απαιτούνται για βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Γκιντόν Σάαρ, πρώην στέλεχος του Λικούντ που αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβρη φτιάχνοντας τη «Νέα Ελπίδα», θεωρείται ένας από τους βασικούς αντιπάλους του σε αυτό το τμήμα του αστικού πολιτικού σκηνικού. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παίρνει ποσοστά για περίπου 11 βουλευτές.

Από τα κεντροαριστερά κόμματα ξεχωρίζουν οι σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί, μετά και την εκλογή της δημοσιογράφου Μεράβ Μιχαέλι στο τιμόνι του κόμματος τον περασμένο Γενάρη, το κεντροαριστερό Μέρετζ και το «κεντρώο» Γες Ατίντ του πρώην δημοσιογράφου Γιαίρ Λαπίντ που προσπαθεί να ηγηθεί του αντι-Νετανιάχου μπλοκ...

Το «Κοινό ψηφοδέλτιο» του Αϊμαν Αοντε που στις περσινές εκλογές είχε αναδείξει 15 βουλευτές, φέτος έχει υποστεί πλήγμα από την αποχώρηση του Μανσούρ Αμπάς, αλλά και την πιθανή μείωση της συμμετοχής των Αράβων ψηφοφόρων του Ισραήλ (που είναι το 20% του πληθυσμού).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ