Διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ |
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης, Πελασγίας, Μακρακώμης, Στυλίδας, Δομοκού αλλά και η Πρωτοβουλία για τη σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Ελάτειας - Τιθορέας, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας βγήκαν μαχητικά μπροστά. Με πολύμορφες δράσεις διεκδίκησαν μέτρα ανακούφισης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, για τους εργαζόμενους και το λαό. Απαίτησαν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας.
Για τη μέχρι τώρα δράση των αγροτών της Φθιώτιδας, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με μέλη ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων, παραγωγούς και αυτοαπασχολούμενους.
«Η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν επιπλέον δυσκολίες στη λειτουργία των Συλλόγων και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, στην επαφή με τα μέλη και συνολικότερα με τους αγρότες, με τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις», αναφέρει ο Χρήστος Πάσουλας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης.
Από κινητοποίηση στη Λαμία |
Ταυτόχρονα, προσαρμόσαμε τις δράσεις μας στη διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσης του Νοσοκομείου Λαμίας και των υποστελεχωμένων ΚΥ της Φθιώτιδας, καθώς και μέτρων προστασίας και πρόληψης σε χώρους δουλειάς, σχολεία. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Στερεάς, σε δήμους, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε Κέντρα Υγείας, σε συγκεντρώσεις, αξιοποιήσαμε κάθε μορφή δράσης.
Στη Μακρακώμη οργανώσαμε κινητοποιήσεις μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, διεκδικώντας προστασία και ενίσχυση. Και μέσα από τον αγώνα κερδίσαμε πράγματα, όπως τη δέσμευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για εμβολιασμό των αιγοπροβάτων της Φθιώτιδας για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες του "Ιανού" για τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και για να εκταμιευθούν κάποια χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση στο πρόβλημα».
«Ενα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κυρίως στην κοιλάδα του Σπερχειού και στην αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδας στον Δομοκό, είναι οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα. Μία - δύο φορές το χρόνο, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πνίγονται από το νερό και τις φερτές ύλες», τονίζει ο Γιάννης Παπαδογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και αγρότης στην περιοχή της Ξυνιάδας.
Και προσθέτει: «Εχουμε κουραστεί να ακούμε κάθε χρόνο για "ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα", για έργα που θα γίνουν, αλλά ποτέ δεν γίνονται, για αποζημιώσεις που στο τέλος καταλήγουν ψίχουλα μπροστά στην πραγματική ζημιά. Οπως, για παράδειγμα, με τους πληγέντες από την πλημμύρα του "Ιανού", όπου οι καλλιεργητές μηδικής πήραν ένα μικρό ποσό ανά στρέμμα για τη χαμένη παραγωγή, αλλά δεν αποζημιώνονται για τα έξοδα επανασποράς και τη χαμένη παραγωγή της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Οπως δεκάδες ακόμη συνάδελφοι που υπέστησαν ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα, τα χωράφια τους γέμισαν φερτές ύλες και ακόμη περιμένουν να δουν αν και πώς θα αποζημιωθούν».
«Ως Ομοσπονδία έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση ολοκληρωμένης παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στην κοιλάδα του Σπερχειού και στην περιοχή της Ξυνιάδας. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μικροπαρεμβάσεις που δεν δίνουν οριστική λύση», καταλήγει ο συνομιλητής μας.
«Στο παραλιακό μέτωπο του Μαλιακού Κόλπου παράγεται το 55% της πανελλαδικής παραγωγής βρώσιμης ελιάς και το 4 - 5% της παραγωγής ελαιολάδου. Η τιμή της κονσερβοελιάς Στυλίδας (πράσινη ελιά Αμφίσσης) είναι χαμηλή εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Ενδεικτικά, τα 200 τεμάχια πράσινης ελιάς στο τελάρο, δηλαδή μεσαίου μεγέθους, πωλούνται από 0,50 έως 0,75 ευρώ το κιλό, με το κόστος παραγωγής να είναι στα 0,50 ευρώ. Με τις τιμές αυτές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», αναφέρει ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και του ΑΣ Πελασγίας.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Στυλίδας διεκδικούν ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, κατώτερη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα τους, που θα προσφέρει προστασία από τους εμπόρους και τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, οι οποίοι εξασφαλίζουν τεράστιο κέρδος αγοράζοντας σε εξευτελιστική τιμή.
Ο Γ. Μαρούλης τονίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Ανατολικής Φθιώτιδας, που δηλώνουν στον ΕΛΓΑ τα ελαιοπερίβολά τους μόνο για παραγωγή βρώσιμης ελιάς, με αυξημένη ασφαλιστική εισφορά, δεν εντάχθηκαν στην έκτακτη ενίσχυση των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Οπως μας εξηγεί, ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης και η Ομοσπονδία διεκδικούν αποζημιώσεις και ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος για τους ελαιοκαλλιεργητές της δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στα χωριά Νέα Γιαννιτσού, Πλατύστομο και Αρχάνι, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τη χιονόπτωση της «Μήδειας» και τον παγετό που ακολούθησε.
«Στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας υπάρχει μεγάλη καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού. Τη φετινή χρονιά, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών, υπήρξε μείωση στην τιμή που άγγιξε το 40% - 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει οδηγήσει δεκάδες μικρομεσαίους καλλιεργητές να δυσκολεύονται στο να καλύψουν τα έξοδα καλλιέργειας και διαβίωσής τους», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Ζήσης, φιστικοπαραγωγός από τη Μάκρη Μακρακώμης.
Σημειώνει επίσης ότι μέσα από παρεμβάσεις, οι παραγωγοί της περιοχής διεκδικούν άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς και ενίσχυση 80 ευρώ ανά στρέμμα και για καλλιέργειες μέχρι 50 στρέμματα, ώστε να καλυφθούν τα καλλιεργητικά έξοδα και να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά.
«Οι κτηνοτρόφοι χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Πουλάμε τα αρνιά και τα κατσίκια σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω από το κόστος. Η μικρή αύξηση της τιμής στο γάλα τη φετινή χρονιά δεν μετριάζει την κατάσταση, καθώς η αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Φθιώτιδας βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με την έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, που θερίζει τα κοπάδια», αναφέρει ο Θανάσης Ασπρουλάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας.
Για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον κτηνίατρο Νίκο Χαντζή. «Οι βροχές και ιδιαίτερα η κακοκαιρία του "Ιανού", σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν, ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου μέσω του οποίου μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σε αρκετά κοπάδια της περιοχής, οδηγώντας σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.
Είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των ζώων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, αντίστοιχη με αυτή του 2014, όταν χάθηκε μεγάλος αριθμός ζώων και, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας, οδήγησε πολλούς μικρούς κτηνοτρόφους εκτός επαγγέλματος», σημειώνει.
Τονίζει παράλληλα την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Φθιώτιδας με μόνιμο προσωπικό, καθώς οι κτηνίατροι που υπηρετούν σήμερα σε αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν. Σημειώνει μάλιστα ότι στο παράρτημα της κτηνιατρικής υπηρεσίας στη Σπερχειάδα, που καλύπτει ολόκληρη τη δυτική Φθιώτιδα και δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, κτηνίατρος υπάρχει μόνο δύο μέρες τη βδομάδα!
«Το πρόβλημα με την αντιμετώπιση ασθενειών στα ζώα παραγωγής έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φαρμάκων έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της έρευνας στα ζώα συντροφιάς. Η κατεύθυνση αυτή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις κτηνιατρικές σχολές και την ειδικότητα που επιλέγουν οι φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 που υπήρξε έξαρση του καταρροϊκού πυρετού δεν υπήρχε στην αγορά επάρκεια εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, που είναι καθοριστικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σκνίπας που μεταδίδει τον καταρροϊκό πυρετό, ενώ οι κτηνοτρόφοι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τα σκευάσματα που είχαν προμηθευτεί τότε», μας λέει ο Ν. Χαντζής.
Εκτός από τους βιοπαλαιστές αγρότες, σοβαρά προβλήματα που οξύνθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, που με δυσκολία κατάφερναν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα τελευταία χρόνια.
«Ο τζίρος στην πλειοψηφία των καταστημάτων έπεσε ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα μάλιστα για την κωμόπολη της Μακρακώμης, που ένα μέρος των εσόδων προέρχεται από επισκέπτες και διερχόμενους οδηγούς, κυρίως προς την Ευρυτανία», εξηγεί ο Γιάννης Καλοπήτας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρακώμης, που οργάνωσε κοινές κινητοποιήσεις με τον Αγροτικό Σύλλογο, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση και τον δήμο, όπως και ενίσχυση του τοπικού Κέντρου Υγείας.