Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συγκέντρωση αγροτών στη Λαμία

Συγκέντρωση μικροαγροτών και κτηνοτρόφων έγινε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λαμίας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων της Φθιώτιδας, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, Πρόεδρος της ΟΑΣ Καρδίτσας που μίλησε για τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ (2015 - 2020) και τις επιπτώσεις της στη μικρομεσαία αγροτιά. Ακολούθησε συζήτηση για τα τοπικά προβλήματα.

Ελαιοκαλλιεργητές, βαμβακοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί, παραγωγοί φρέσκων λαχανικών και φρούτων της περιοχής, οδηγούνται σε αδιέξοδο. Καθώς προχωράει η καταστροφή τους, γη και παραγωγή συγκεντρώνονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, στις «μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις», όπως τις ονομάζουν. Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν, επίσης, θέματα σχετικά με τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό στα κοπάδια, την απώλεια βοσκοτόπων με τις νέες ρυθμίσεις, την αδυναμία τους να κρατήσουν και να ανανεώσουν το ζωικό κεφάλαιο.

Συζήτησαν ακόμα τις δυσκολίες στη ζωή των οικογενειών τους στην επαρχία, εξαιτίας της έλλειψης ιατρείων, σχολείων, εξαιτίας λειψών υποδομών, οδικού δικτύου. Αλλά εξαιτίας και της ανεπάρκειας νερού για άρδευση σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας.

Οπως τονίστηκε, χρειάζεται να αναπτυχθεί το αγροτικό κίνημα, με την ενδυνάμωση και τη δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, στη γραμμή που παλεύει με το πλαίσιό της η ΠΑΣΥ. Τονίστηκε, επίσης, ότι το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών βάζει στην ημερήσια διάταξη και τη γενικότερη πάλη του λαού, για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ