Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Ανοιχτός σε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός

Πρόθυμος για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Αρμενία εμφανίστηκε προχτές ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν, μετά από πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πιέσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Η αντιπολίτευση θεωρεί την «ειρηνευτική» συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ συνθηκολόγηση, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται από την οικονομική κατάσταση, την ανεργία κ.λπ.

«Αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφωνεί για πρόωρες εκλογές, τότε συμφωνούμε και εμείς», ανέφερε ο Πασινιάν μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Ερεβάν τη Δευτέρα, την ίδια ώρα που διαδήλωναν και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Επανέφερε επίσης την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον προσεχή Οκτώβρη, για την έγκριση νέου Συντάγματος, όπου θα αποφασιστεί αν θα διατηρηθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα ή αν θα γίνει ημι-προεδρικό.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί την πρόταση Πασινιάν, καθώς δηλώνει πως «δεν θα πάμε σε εκλογές με τους όρους της κυβέρνησης». Ζητά την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού και μεταβατική κυβέρνηση για την προετοιμασία των εκλογών.

Στο μεταξύ, χτες ο Αρμένιος Πρόεδρος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο παύεται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος ζήτησε «επείγουσες κινήσεις για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ