Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ"
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19
Οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή - Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία των αγώνων τους

Στην πανδημία αποδείχτηκε τελικά ότι δεν «είμαστε όλοι μαζί» και ότι δεν «έχουμε όλοι τον ίδιο εχθρό»...

Καθώς προχωρά η πρόοδος της επιστήμης και αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας, θα περίμενε κανείς ότι θα βελτιώνονται συνεχώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και μάλιστα με ολοένα μικρότερο κόστος για τον ασθενή. Οταν μάλιστα οι υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας συνδέονται με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ενός λαού.

Σε παλιότερες εποχές, όπου ο άνθρωπος ήταν έρμαιο της αρρώστιας, το ζήτημα της υγείας ήταν ένα ακόμα βάσανο που συνόδευε τις καταπιεζόμενες μάζες. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα πέρασε στη λαϊκή συνείδηση και η Υγεία αποτελούσε ένα τόσο σημαντικό και δυσεύρετο αγαθό, που στην πιο απλή και συνηθισμένη ευχή τους οι καθημερινοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τη χαρακτηριστική φράση «στην υγειά μας».

Σήμερα, λοιπόν, το 2021, πριν από λίγες μέρες προσεδαφίστηκε στον Αρη ένα ρομπότ για να εξερευνήσει τον λεγόμενο κόκκινο πλανήτη...

Στον καπιταλισμό, όμως, την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος μπορεί να πηγαίνει στον Αρη και όχι στη Σελήνη, που λέγαμε παλιότερα, ακόμα και αυτό το αγαθό της Υγείας γίνεται πεδίο κερδοφορίας, οι κοινωνικές δαπάνες για την Υγεία καθορίζονται από το κριτήριο του κόστους - οφέλους.

Το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις που γίνονται αποδεκτές από ευρύτερα λαϊκά στρώματα και φυσικά από σημαντικό τμήμα των υγειονομικών. Η διαχρονική αυτή δράση του ΚΚΕ, η επίδραση των θέσεών του, έγινε φανερή στους χώρους της Υγείας με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Κριτήριο οι ανάγκες του λαού


Με θλιβερό τρόπο, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έρχονται στην επιφάνεια όλα εκείνα τα σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχείρηση ΑΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία, που οδήγησε στο κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων. Αποτέλεσμα της απαίτησης των καπιταλιστών να διεισδύσουν σε νέα πεδία κερδοφορίας στον κλάδο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που υπερασπιζόταν το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, ενάντια στους εκάστοτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αντίθεση που εκφράσαμε στη σχεδιασμένη προσπάθεια για προώθηση των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω των επιστημονικών φορέων που ελέγχει η ΝΔ.

Αντίθεση ολοκληρωμένη και στο επίπεδο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά και στην καθημερινή πάλη, όπου με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συνδικαλιστών εμποδίσαμε, παρά τα χημικά και τα ΜΑΤ, τη διεξαγωγή της ημερίδας για την προώθηση των ΣΔΙΤ που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Αλήθεια, γιατί δεν βγαίνουν και σήμερα οι υπέρμαχοι της καπιταλιστικής επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία να υπερασπιστούν με σθένος τις ιδεολογικές τους αρχές, τώρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας; Επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός και ίσως να συνηθίσαμε ορισμένα πράγματα, να ξεχάσαμε άλλα, καλό είναι να θυμηθούμε πώς κύλησαν οι πραγματικά έκτακτες και σίγουρα πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η επιδημία του ιού Covid-19.

Ενας όχι και τόσο «αόρατος» εχθρός


Eurokinissi

Η εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της ονομάστηκαν προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση, τα επιτελεία, τα ΜΜΕ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό».

Σε αυτόν τον ιδιόμορφο «πόλεμο» αντικειμενικά οι υγειονομικοί δεν βρέθηκαν στα μετόπισθεν αλλά στην πρώτη γραμμή, αποτέλεσαν τη δύναμη κρούσης για την αντιμετώπιση της νόσου. Στη δουλειά τους στηρίχτηκαν και στηρίζονται τόσο η κρατική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού όσο και η ίδια η προσδοκία των λαϊκών στρωμάτων για την προστασία της υγείας όλου του λαού. Είναι λογικό λοιπόν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή εντάθηκε και η δράση του ΚΚΕ, των κομμουνιστών υγειονομικών. Ισχύει αυτό που λέμε για πολλές πλευρές της δράσης μας ότι μια πολύχρονη κοπιαστική δουλειά με επιμονή, η ενασχόληση με όλα τα ζητήματα, η συνολική συνδικαλιστική, πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση καρπίζουν όταν διαμορφωθούν αντικειμενικά τέτοιες συνθήκες, που οι θέσεις και η δράση μας βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο.

Γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ντυμένο με επιστημονικό μανδύα, εκδηλώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης, που στηρίχθηκε - ιδιαίτερα στην πρώτη φάση - από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ, συνολικότερα το αστικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση «θα λογαριαστούμε μετά».


Η κυβέρνηση και όλοι οι πυλώνες του συστήματος από την πρώτη στιγμή καλλιέργησαν τη λογική τού ότι «είμαστε όλοι μαζί», ότι «είναι κοινός ο εχθρός». Κρύφτηκαν πίσω από την ατομική ευθύνη για να αποκρύψουν την ευθύνη του κράτους, την κυβερνητική ευθύνη. Φταίνε τα «μυστικά πάρτι της νεολαίας», «τα οικογενειακά τραπέζια» και άλλα δαιμόνια, όπως για το φιάσκο με το χιονιά και τα χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα φταίνε τα πεύκα.

Την ίδια στιγμή, από την πρώτη μέρα έγινε προσπάθεια να αποκλειστεί και να φιμωθεί κάθε κριτική και φωνή αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών.

Το «άγιο δισκοπότηρο» της επιχειρηματικότητας

Το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, πάλεψε για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Συνεχίζει να παλεύει για να μην πληρώσει ο λαός για άλλη μια φορά τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από την εμφάνιση της πανδημίας. Τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά.

Αποκαλύψαμε τις παλινωδίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, που ακόμα και μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση δεν θίγει το «άγιο δισκοπότηρο», τα κέρδη των καπιταλιστών επιχειρηματιών στην Υγεία. Οχι μόνο δεν επίταξε τις ιδιωτικές κλινικές για να ανακουφιστεί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αντίθετα αύξησε την αποζημίωση για τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν στο σύστημα και επέτρεψε την κερδοσκοπία με τα μοριακά τεστ.

Την ίδια στιγμή που στα νοσοκομεία περιορίζονται ή και σταματάνε εντελώς τα χειρουργεία για σοβαρά περιστατικά, στις ιδιωτικές κλινικές γίνονται αισθητικές επεμβάσεις (είναι και ευκαιρία για γρήγορη ανάρρωση μέσα στην καραντίνα). Ταυτόχρονα, εκατοντάδες ασθενείς οδηγούνται χωρίς άλλη διέξοδο στην πανάκριβη κλίνη της ιδιωτικής κλινικής.

Η ίδια η πραγματικότητα μέσα στα νοσοκομεία συνεχίζει να διαψεύδει καθημερινά το αφήγημα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της. Η ίδια η πορεία της πανδημίας, οι χιλιάδες νεκροί, η πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού, η οριακή λειτουργία του συστήματος Υγείας, η μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου, η επιδείνωση άλλων ασθενειών, οι καθυστερήσεις με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, είναι τρανταχτή, θλιβερή απόδειξη των παλινωδιών της κυβέρνησης. Και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της συνέχισης της πάλης και της διεκδίκησης για τα αιτήματα που έχουμε θέσει.

Διπλός αγώνας από κάθε πόστο

Ενα ξεχωριστό στοιχείο στη δράση μας είναι ότι από την αρχή της πανδημίας θέσαμε ως βασικό καθήκον των κομμουνιστών υγειονομικών να συνεχίσουν να μπαίνουν μπροστά στην αντιμετώπιση της ασθένειας, χωρίς να υποστείλουν σε καμιά περίπτωση τις διεκδικήσεις που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί και η πανδημία. Τονίσαμε ότι έχουν καθήκον να μπουν μπροστά στην εμψύχωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και όλου του λαϊκού κόσμου, που εναποθέτει πολλές ελπίδες στην προσπάθεια των υγειονομικών.

Πράγματι, από όποιο πόστο και αν βρίσκονται δεν έλειψαν στιγμή από το διπλό αγώνα: Για την υγεία και για τη ζωή. Δεν έλειψαν στιγμή από το πόστο τους. Από τα ΤΕΠ (επείγοντα περιστατικά), τις κλινικές Covid, τις εφημερίες, τη νοσηλεία των ασθενών, την εξασφάλιση της λειτουργίας του νοσοκομείου, της υποδομής του, της καθαριότητάς του, της σίτισης των ασθενών.

Εχοντας απέναντί τους τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τις ΥΠΕ, το υπουργείο, με τα «εντέλλεσθε», τις ΕΔΕ, τις απειλές, την ανικανότητα, τη μικροψυχία. Εχοντας απέναντι την πολιτική της κυβέρνησης, το σύστημα που θυσιάζει την ανθρώπινη υγεία στο καπιταλιστικό κέρδος. Διεκδικούν όχι για τους ίδιους στενά, όχι με συντεχνιακή λογική, αλλά για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, για να υπάρχει ένα σύστημα Υγείας αντάξιο της δυνατότητας που δίνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής, αντίστοιχο του πλούτου που παράγουν η εργατική τάξη και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό και συνεχίζουν να διεκδικούν χωρίς να πτοούνται από διώξεις, απαγορεύσεις κ.λπ. Γι' αυτό και το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών με όλη του τη δύναμη. Από την πρώτη κινητοποίηση, το Μάρτη του 2020, εν μέσω σκληρού λοκντάουν και την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο για να εκφράσει ανοιχτά τη στήριξη του Κόμματος, μέχρι την αίτηση του βουλευτή Γ. Λαμπρούλη να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στη Βουλή και να συμβάλει από τη θέση του γιατρού στο Νοσοκομείο της Λάρισας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακολούθησαν βέβαια βουλευτές - γιατροί και από άλλα κόμματα, οι ευθύνες όμως της πολιτικής τους για το σημερινό χάλι στην Υγεία, ούτε συγκαλύπτονται, ούτε ξεπλένονται με τέτοιες κινήσεις...

Προετοιμάζοντας τη λαϊκή αντεπίθεση

Αυτή η πανδημία ανέδειξε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θέτει η ΚΕ του ΚΚΕ στις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο. Το ζήτημα της «ανάδειξης των κομματικών μελών σε πραγματικούς λαϊκούς ηγέτες, για κάθε ζήτημα που απασχολεί την εργατική - λαϊκή οικογένεια στη δουλειά κ.λπ. Χωρίς αυτόν τον παράγοντα, η ιδεολογική και πολιτική δουλειά θα είναι αποσπασματική και "στον αέρα"».

Στο χώρο της Υγείας μπορούμε να πούμε ότι τέτοιοι ηγέτες έχουν διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία αλλά και σε όλο τον κλάδο. Αυτή ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία καθημερινής ενασχόλησης με όλα τα ζητήματα, από τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες, τους απλήρωτους εργολαβικούς, μέχρι τις απολύσεις και δεκάδες άλλα, που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν κύρος στους κομμουνιστές συνδικαλιστές υγειονομικούς, που τους δίνουν τη δυνατότητα σε ένα γενικό αρνητικό συσχετισμό να κατακτούν θέσεις σε σωματεία, ομοσπονδίες και, το κυριότερο, να είναι αναγνωρισμένοι σε εκατοντάδες συναδέλφους του κλάδου ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση.

Με το 3ο κύμα της πανδημίας να είναι σε εξέλιξη, ο διπλός αγώνας συνεχίζεται. Κάθε μέρα που περνά, κάθε νέα απόδειξη της αδυναμίας του συστήματος να αντιμετωπίσει την πανδημία, είναι μια τρανή επιβεβαίωση της πραγματικής και μοναδικής οριστικής λύσης των αδιεξόδων. Αυτής που προτείνει το ΚΚΕ καλώντας σε συμπόρευση τους υγειονομικούς.

Στις σημερινές συνθήκες προέχει η προετοιμασία δυνάμεων για τη λαϊκή αντεπίθεση. Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας και πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους.


Παναγιώτης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org