Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΤΑΡ 2022
«Ξεκλήρισμα» των εργατών στα έργα υποδομής

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία για τους θανάτους

Σε τόπο θυσίας των εργατών έχουν μετατραπεί τα έργα υποδομής στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022
Σε τόπο θυσίας των εργατών έχουν μετατραπεί τα έργα υποδομής στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022
Mε τους θανάτους χιλιάδων εργατών μεταναστών συνεχίζουν να στιγματίζονται τα έργα υποδομής ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας «Guardian», οι νεκροί εργάτες - στην πλειοψηφία τους μετανάστες - ανέρχονται πλέον σε 6.500. Και έχουμε ακόμα σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τον Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2022, οπότε και είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η διοργάνωση...

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Guardian», περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από το 2012, όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Η μεγάλη πλειοψηφία τους μάλιστα φαίνεται ότι έχουν βρει το θάνατο την τελευταία πενταετία, καθώς το 2015 τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 1.200 θύματα. Πολύ μεγάλος εμφανίζεται επίσης να είναι ο αριθμός των εργατών που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί ακόμα και σε αναπηρία (ακρωτηριασμούς κ.λπ.).

Τα όσα συμβαίνουν στα έργα στο Κατάρ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν μεγαλοεργολάβοι και πολυεθνικές κατασκευαστικές που έχουν αναλάβει τα έργα, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους. Επιπλέον, έχουν υπάρξει σημαντικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων εργατών, που θυμίζουν σκλάβους, με παρακράτηση των εγγράφων τους, απειλές κατά της ζωής τους κ.λπ.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, συγκεκριμένος αριθμός νεκρών προκύπτει από έρευνα στα επίσημα κυβερνητικά αρχεία των χωρών από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των εργατών που εργάζονται στα έργα του Μουντιάλ. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί εργάτες που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

Το Κατάρ αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων και των θανάτων στα έργα, ισχυριζόμενο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων προήλθε από φυσικά αίτια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής για τους μετανάστες βελτιώνονται διαρκώς την τελευταία δεκαετία.

Από την πλευρά της η διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, FIFA, ουσιαστικά παραμένει αμέτοχη και όλα αυτά τα χρόνια αναλώθηκε σε ... συστάσεις προς τους διοργανωτές για τα μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ