Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Γενικευμένη εκχώρηση υπηρεσιών και υποδομών στους ιδιώτες

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Ηπειρο

Στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και υποδομών των δήμων στους ιδιώτες αναφέρονται ανακοινώσεις Σωματείων στους δήμους από διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, με αφορμή τον σχεδιασμού του δήμου Πειραιά για τη σύσταση «Αναπτυξιακού Οργανισμού», επισημαίνει ότι οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» λειτουργούν «ως όχημα για να περάσουν κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών των δήμων». Υπάρχει, σημειώνει, το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου, που με συνοπτικές διαδικασίες παραχωρεί σε Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας και το Τμήμα Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας για δύο χρόνια.

«Καμία αυταπάτη», τονίζει, «δεν μπορεί να υπάρχει ότι μπορεί να δοθούν μόνο τεχνικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ.), όπως καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι ο νόμος των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ δεν συνδέεται με την αντιδραστική αξιολόγηση, που από κοινού έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και στρώνουν το δρόμο για τη δημιουργία του μικρού ευέλικτου επιτελικού κράτους, με τους λιγοστούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και τις πολλές και μεγάλες αναθέσεις σε ιδιώτες. Μέτρα που συνολικά διευκολύνουν τη λειτουργία των δήμων ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους δημάρχους ως διευθύνοντες συμβούλους».

Για το ίδιο ζήτημα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» των ΟΤΑ «χωρίς καμιά άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, καμιά λογοδοσία απέναντι στο λαό, αναγορεύονται σε φορείς ισότιμους με τους ΟΤΑ που μπορούν, πλέον ανεμπόδιστα - με εκχώρηση - να ασκούν αρμοδιότητές των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Την ίδια στιγμή, «οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες, αποδιοργανωμένες, χωρίς εξοπλισμό και στήριξη, οι εργαζόμενοι στις αναπτυξιακές εταιρείες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη δουλειά, και παράλληλα οι υπάλληλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα παραμείνουν αποθετήριο ευθυνών για τις ποινικές και αστικές ευθύνες από την προβληματική κατάσταση των τεχνικών έργων (οδοποιίας κ.λπ.), ώστε ταυτόχρονα να ξεπλένονται οι πολιτικές ευθύνες. Ενώ το κόστος μελετών και έργων θα πηγαίνει στα ύψη».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους ΟΤΑ των νομών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Αρτας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηπειρο. Οι Σύλλογοι τονίζουν τους προκλητικούς όρους στήριξης του επιχειρηματία εργολάβου που θα αναλάβει τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για 7 χρόνια, έναντι 25 εκατ. ευρώ, με τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων, εξοπλισμού και οχημάτων που έχουν αποκτηθεί με κρατικό χρήμα, επιβαρύνοντας τα ήδη αυξημένα ανταποδοτικά τέλη με 23 ευρώ/τόνο σκουπιδιών που θα παραδίδει ο κάθε δήμος της Ηπείρου.

Το συγκεκριμένο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα 50 ευρώ/τόνο που πληρώνουν οι δήμοι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που επιδοτήθηκε με κρατικό χρήμα και κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ από τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, απολαμβάνοντας ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων ανά έτος. «Πάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς προστίθενται οι χρεώσεις για τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ/τόνο σκουπιδιών», τονίζουν οι Σύλλογοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και ο λογαριασμός στο λαό(2021-04-14 00:00:00.0)
Παλιά τους τέχνη κόσκινο(2019-10-24 00:00:00.0)
Πολιτική... ανεξέλεγκτων χωματερών!(2003-03-18 00:00:00.0)
"Καίει" τους Δήμους η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που προ(1998-07-05 00:00:00.0)
Βρήκε, στα σκουπίδια, πρόφαση για να φέρει εργολάβο(1997-12-24 00:00:00.0)
Οι παρκοεταιρίες νομοθετούν...(1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ