Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 23 - 24 Φλεβάρη

Το χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα πάει χέρι χέρι με νέα προνόμια και μέτρα στήριξης στους εφοπλιστές

Copyright 2019 The Associated

Με 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες δίνουν τη μάχη για να υπερασπίσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, τα ωράρια εργασίας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η προειδοποιητική 48ωρη απεργία είναι απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων και των 13 ναυτεργατικών σωματείων (Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ναυτών, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών). Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών σκαφών με απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους (δεν ανήκει στην ΠΝΟ).

Τα Διοικητικά Συμβούλια επικυρώνουν την πρόταση στην οποία κατέληξε σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, 11 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συνολικά η πρωτοβουλία του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών ανήκει στα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία, με πολύμορφη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα, ενώ αναδεικνύουν ότι τα όσα περνάει η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο σε βάρος των ναυτεργατών, αποτελούν τροχιοδεικτική βολή για όλους τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο νόμος 4714/2020, που συμπληρώνουν παλιότερους νόμους όλων των κυβερνήσεων, καταργεί τις ΣΣΕ, αρχίζοντας από τα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων για να επεκταθεί στο σύνολο των ναυτεργατών και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Σμπαραλιάζει ωράρια εργασίας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, παρεμβαίνει ωμά στο εσωτερικό των ναυτεργατικών σωματείων και χτυπάει τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Υπονομεύει ακόμα περισσότερο τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς κατάργησε ακόμα και το πρόστιμο - ψίχουλο των 500 ευρώ που πλήρωναν οι εφοπλιστές ανά μέλος πληρώματος σε περίπτωση που παραβίαζαν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων και το έκανε 1.000 ευρώ ανά πλοίο, ενώ κατάργησε και την υποχρεωτικότητα της πλοήγησης.

Το ΝΑΤ έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα και τον καθορισμό των μισθολογίων των ναυτεργατών σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών») και ήδη ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν τη σφαγή στους μισθούς και τα δικαιώματα.

Σε αυτά βέβαια έρχονται να συμπληρωθούν τα έξτρα δωράκια προς τους εφοπλιστές, όπως νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Μόνο στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας πριν από μία βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδότηση με άλλα 12 εκατ. ευρώ «προκειμένου - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας - να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνολικά στους ακτοπλόους εφοπλιστές η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας τούς έχει προσφέρει 67 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα, χώρια την επιδότησή τους με πάνω από 140 εκατ. ευρώ για τις τάχα άγονες γραμμές, την έμμεση επιδότησή τους με το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο που ξεπερνάει και αυτό τα 160 εκατ. ευρώ, αλλά και απευθείας αναθέσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες με οργάνωση και αγώνα «να ακυρώσουμε στην πράξη τον νόμο - έκτρωμα 4714/2020 που επιδιώκει τη συντριβή των ΣΣΕ, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τροπολογία - έκτρωμα καταργεί κάθε συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία(2021-10-15 00:00:00.0)
Βρήκαν ευκαιρία για νέο γύρο επίθεσης(2020-04-16 00:00:00.0)
Σε πλειστηριασμό εγκατελειμμένα πλοία(2011-09-10 00:00:00.0)
Απλήρωτοι και χωρίς τροφή(2009-12-24 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση με τις πλάτες της κυβέρνησης(2009-05-30 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες κυβέρνησης - εφοπλιστών(2009-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ