Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Πείρα από τη δράση μας στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού στα Χανιά

Την περίοδο που διανύουμε οι Οργανώσεις του Κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έχουν ριχτεί στη μάχη της μελέτης, της συζήτησης και της διάδοσης στον λαό των Θέσεων της ΚΕ για το 21οΣυνέδριο. Από αυτήν την άποψη, έχει σημασία να γίνει προσπάθεια να γενικευτούν βασικά συμπεράσματα από την πείρα του τελευταίου διαστήματος, από τη δράση μας στις σύνθετες συνθήκες της πανδημίας, ειδικά σε κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς, που συγκεντρώνουν πολυάριθμα τμήματα εργαζομένων.

Ενας τέτοιος κλάδος είναι αυτός του Τουρισμού - Επισιτισμού, στον νομό Χανίων, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, παίζει καθοριστικό ρόλο στο παραγόμενο ΑΕΠ της περιοχής.

* * *

Με το ξέσπασμα της πανδημίας αντικειμενικά βρεθήκαμε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου υπάρχουν αβεβαιότητα για το μέλλον, αύξηση της ανεργίας, απώλεια εισοδήματος. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία παρέμεινε για 5 μήνες σε αναστολή σε επιχειρήσεις που είτε δεν επαναλειτούργησαν είτε λειτούργησαν για λίγες βδομάδες. Αντίστοιχα, χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με την τρίμηνη επιδότηση ανεργίας, ενώ άλλοι βρίσκονται χωρίς εισόδημα λόγω περιορισμών ή εργοδοτικής αυθαιρεσίας καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας ειδικά στους νεότερους εργαζόμενους. Οσοι ήταν «τυχεροί» και δούλεψαν την περασμένη σεζόν ήρθαν αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, καθώς η δουλειά βγήκε από λιγότερους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση απασχόλησε την Κομματική Οργάνωση το πώς θα οργανωθεί η δουλειά μας με στόχο να φτάσουμε σε περισσότερους, να γίνει βήμα στον βαθμό οργάνωσης στον κλάδο, να μετρήσουμε βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος, να οικοδομήσουμε το Κόμμα σε βασικούς χώρους δουλειάς.

Συγκροτήσαμε Κομματική Ομάδα προκειμένου να επεξεργαζόμαστε καλύτερα την παρέμβαση των δυνάμεών μας στα τρία σωματεία του κλάδου στον νομό (Επισιτισμού, Διανομέων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων), εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό μας και υπηρετώντας το καθήκον της κομματικής οικοδόμησης. Ειδικά μέσα στο 1ο lockdown, με τις δεκάδες ΠΝΠ και τα καθημερινά κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήταν κρίσιμο ζήτημα το σταθερό μάζεμα της εικόνας από τους χώρους δουλειάς και η επεξεργασία της παρέμβασής μας.

Μαχητική δράση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες

Ακολουθώντας τις γενικές κατευθύνσεις είχαμε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη πολύμορφης δράσης και με κλιμάκωση. Αρχικά, μέσα στο 1ο lockdown, οργανώθηκαν, με σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», συμβολικές παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος, την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Η δυσαρέσκεια κλιμακωνόταν όσο πλησιάζαμε στην έναρξη της σεζόν και στην καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης. Οσο περνούσε το διάστημα που οι εποχιακοί εργαζόμενοι έμεναν χωρίς εισόδημα ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, προστατεύοντας την εργοδοσία, διατύπωνε την απαίτηση μόνο το κράτος να καλύψει το μισθολογικό κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε μετά από πρόταση των δυνάμεών μας έξω από τα γραφεία της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων έδωσε το στίγμα, σε μια περίοδο που δεκάδες συνάδελφοι έρχονταν αντιμέτωποι με αυθαιρεσίες από την πλευρά της εργοδοσίας, που με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούσε να αποποιηθεί την υποχρέωση την οποία είχε να επαναπροσλάβει το προσωπικό που δούλεψε το 2019. Δεκάδες ήταν οι καταγγελίες για χαρτιά που ζητούσαν οι εργοδότες να υπογράψει το προσωπικό ότι παραιτείται από κάθε αξίωση απέναντι στην επιχείρηση. Το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά» και τα αιτήματα να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, να διασφαλιστεί η κλαδική ΣΣΕ συμπύκνωσαν στη συγκεκριμένη φάση αυτό που έπρεπε να περάσει πλατιά στους εργαζόμενους. Οι διαθέσεις φάνηκαν στις μαζικές συγκεντρώσεις του κλάδου στις 20 Μάη, όπου εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό διαδήλωσαν στον νομό Χανίων στη μαζικότερη διαδήλωση του κλάδου την τελευταία 15ετία.

Επιμονή στην οργάνωση της πάλης...

Το Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων αναδείχτηκε σε πόλο συσπείρωσης, πάλεψε για την επιτυχία όλων των κινητοποιήσεων, ακόμα και αν αυτές καλούνταν από τις συμβιβασμένες ρεφορμιστικές ηγεσίες. Ταυτόχρονα, βασικό ζήτημα ήταν και είναι η οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Το ταξικά προσανατολισμένο σωματείο του κλάδου έκανε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία που έχουν στη δύναμή τους εποχικά εργαζόμενους με σκοπό να οργανωθούν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση. Αυτή η πρωτοβουλία βοήθησε στο να κατοχυρωθεί ένας διεκδικητικός προσανατολισμός και σε σωματεία όπου οι δυνάμεις μας δεν είναι πλειοψηφία στις διοικήσεις. Γύρω από το Σωματείο Επισιτισμού συσπειρώθηκαν το Παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου, το Σωματείο των διανομέων, εποχικά εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο μέσα από το ταξικό σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οργανώθηκαν κινητοποιήσεις στη ΔΕΥΑ Χανίων για το νερό, στον δήμο για την απαλλαγή από τα τέλη και ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των εποχικά εργαζομένων. Εγινε παρέμβαση στη ΔΕΗ για να σταματήσουν οι διαδικασίες διακοπής ρεύματος σε σπίτι άνεργης συναδέλφου. Η δράση αυτή κλιμακώθηκε μέσα στο καλοκαίρι με μια πολύ μαζική συναυλία αλληλεγγύης για τη συλλογή τροφίμων.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως δεν υποτιμήθηκε τίποτα σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τη διαρκή λειτουργία των σωματείων, συμβάλαμε να μην υπάρξει αναστολή της δράσης τους, να μείνουν ανοιχτά τα γραφεία τους, να δίνεται κάθε βοήθεια στους εργαζόμενους για να αντιμετωπίζουν ακόμα και γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως για την αίτηση για το Ταμείο Ανεργίας κ.λπ. Στην πράξη, αυτή η επιμονή βοήθησε στη μεγαλύτερη καταξίωση των δυνάμεών μας σε μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης στον νομό. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν κάποια βήματα στην αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, όπως φάνηκε με την ανάδειξη συντρόφου μας σε πρόεδρο των Διανομέων, η ενίσχυση των σωματείων, η διεύρυνση της στήριξης στις δυνάμεις μας στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων όπου είμαστε μειοψηφία.

...και στην εύστοχη αντιπαράθεση

Από την προσπάθεια αυτή βγαίνει ένα βασικό συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε για τη δουλειά μας στο κίνημα. Η αποκάλυψη του ρόλου του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν γίνεται με έναν χαρακτηρισμό σε μια ανακοίνωση, όπως ότι «είναι εργοδοτικός». Αντίθετα, ο ρόλος του αποκαλύπτεται μέσα στο κίνημα, όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται, όταν δίνουμε εύστοχα τη μάχη για τον προσανατολισμό μιας κινητοποίησης. Τα αιτήματα που θα κυριαρχήσουν, το σύνθημα που θα γράφει το πανό, η μορφή της κινητοποίησης, οι ομιλίες των εκλεγμένων μας είναι σημαντικά ζητήματα που δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους. Αντιθέτως, πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής συζήτησης και σχεδίου, τόσο μέσα στις Οργανώσεις του Κόμματος, όσο και στους φορείς του μαζικού κινήματος.

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δεν έβλεπε ούτε βλέπει την εργοδοσία ως αντίπαλο. Ειδικά πριν από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν ένας κόσμος έβλεπε την άφιξη των τουριστών ως τη λύση στο πρόβλημα επιβίωσής του. Δεν ήταν λίγοι όσοι έβλεπαν την πανδημία σαν υπεύθυνη για τη μείωση του εισοδήματός τους, που υιοθετούσαν θεωρίες συνωμοσίας, ότι δεν υπάρχει ιός, ταυτίζονταν με τη θέση των ξενοδόχων για άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς όρους. Από την πλευρά μας, εύστοχα αναδείχτηκε η σημασία να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, τα μέτρα προστασίας στις πτήσεις και στα δρομολόγια των πλοίων. Αναδείχτηκε ότι, ίσα ίσα, χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οσο η τουριστική κίνηση στο νησί αυξανόταν τόσο περισσότερο η θέση μας γινόταν αντιληπτή από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, που έβγαζαν δουλειά διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού και της ταυτόχρονης ανάγκης να υπάρχουν υποτυπώδη μέτρα προστασίας.

Αλλο ζήτημα που προσπαθήσαμε να δουλέψουμε καλύτερα, πάνω στην κατάσταση που διαμορφώθηκε, ήταν να αναδείξουμε τον εχθρικό χαρακτήρα του αστικού κράτους για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, από τη μία, οι εργαζόμενοι στον νομό Χανίων άκουγαν τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ) να λέει ότι αυτό που φταίει είναι πως οι τοπικοί βουλευτές δεν μερίμνησαν για να γίνουν σεμινάρια επανακατάρτισης στην Κρήτη, ή ότι το υπουργείο Οικονομικών ευθύνεται που δεν επεκτάθηκε το επίδομα ειδικού σκοπού και για τους χειμερινούς μήνες αφού το υπουργείο Εργασίας είχε συμφωνήσει κ.λπ. Από την άλλη, οι δικές μας δυνάμεις προσπαθούσαν σθεναρά να αναδεικνύουν ότι το κράτος είναι όργανο των αφεντικών, με συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνονταν από την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η διαπάλη μέσα στο κίνημα βοήθησε τις δυνάμεις μας, ιδιαίτερα τους εκλεγμένους συνδικαλιστές μας να κατανοήσουν καλύτερα ότι οι επεξεργασίες μας όταν μπαίνουν ολοκληρωμένα είναι αυτές που μπορούν να πείσουν, να δημιουργήσουν αντοχή, να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις. Η διαδικασία αυτή βοήθησε, χωρίς να λέμε ότι έχουν λυθεί όλα, ώστε να καταπολεμηθούν αντιλήψεις που υπήρχαν, όπως ότι «αρχικά θα πούμε στον εργαζόμενο για την οικονομική πάλη, για τη Σύμβαση, για τα εργασιακά δικαιώματα και σε επόμενη φάση θα συζητήσουμε για την κοινωνία που θέλουμε». Ενα συμπέρασμα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος είναι ότι οι εργάτες περιμένουν από τους κομμουνιστές να ακούσουν τη διέξοδο, άσχετα αν στη συγκεκριμένη φάση δεν την ακολουθούν μαζικά. Η παρέμβασή μας είχε περισσότερα αποτελέσματα όταν οι Κομματικές Οργανώσεις άνοιξαν στοχευμένα ζητήματα, όπως τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ικανοποιηθεί η ανάγκη της εργατικής τάξης για διακοπές και γιατί αυτό δεν ικανοποιείται. Ζητήματα όπως αυτό της «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας, το πώς σχεδιάζονται οι επενδύσεις στον καπιταλισμό και γιατί υπονομεύονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Στην προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον νομό, βέβαια, σημαντική πλευρά είναι όχι μόνο το τι θα λέμε αλλά και το πώς θα το κάνουμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση έγιναν θετικά βήματα συντονισμού της κλαδικής Οργάνωσης με τις εδαφικές Οργανώσεις του κλάδου, που μπορούν να γενικευτούν και να αποτελέσουν οδηγό για τη συνέχεια. Αντίστοιχα βήματα έγιναν στο κοινό σχέδιο με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, όπου τα μέλη της χρεώθηκαν όλα δουλειά στον μαζικό φορέα.

Επίσης, αποτυπώθηκαν θετικά αποτελέσματα, όπως είναι η πραγματοποίηση σύσκεψης από κοινού της ΟΓΕ με το Σωματείο Επισιτισμού σε τουριστική περιοχή με γυναίκες μετανάστριες, ή αντίστοιχα με τη δημιουργία επιτροπής εργαζομένων του κλάδου στο νότιο μέρος του νομού.

Ζητήματα όπως το φτιάξιμο ενός πανό, η προετοιμασία της κινητοποίησης, το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, η επικοινωνία με τα μέλη του Σωματείου με όλους τους τρόπους βοήθησαν να απλώσει η δουλειά, να εκπαιδευτεί ένα δυναμικό στα πρώτα του βήματα μέσα στους μαζικούς φορείς του κινήματος.

Ο συνδυασμός της εύστοχης ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης, με τη διάταξη δυνάμεων και την αδιάκοπη προσπάθεια οργάνωσης της πάλης βοήθησαν ώστε να υπερκαλυφθούν οι στόχοι οικοδόμησης και στρατολογίας στο Κόμμα. Μπορούμε να πούμε, χωρίς βέβαια να επαναπαυόμαστε, ότι την επόμενη σεζόν πατάμε πλέον σε περισσότερους χώρους δουλειάς που ιεραρχούμε στην παρέμβασή μας.

Η πείρα του προηγούμενου χρόνου για τις Οργανώσεις μας στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ μπορεί να είναι σε όλες τις συνθήκες ο νους, η καρδιά και ο οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό. Μπροστά στο 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας, αποτελεί καθήκον για τους κομμουνιστές με μεγαλύτερο πείσμα και αισιοδοξία να μπούμε μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο λαός μας, να οικοδομήσουμε γερές Κομματικές Οργανώσεις στους μεγάλους χώρους δουλειάς, να γίνει αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.


Σπύρος ΑΓΡΙΜΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ