Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργάνωση κι αγώνας τα όπλα τα δικά μας!

Μαζική κινητοποίηση χτες το απόγευμα και συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

MotionTeam

Παρά την έντονη βροχή που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καταδίκασαν και εκεί με μια φωνή το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Μαζί με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, τα εργατικά σωματεία, την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ που συμμετείχαν μετά από απόφαση της ΟΔΠΤΕ, στη χτεσινή πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους πρωτοβουλίες φοιτητών από το ΔΙΠΑΕ και το ΠΑΜΑΚ, όπως και η Πρωτοβουλία Φοιτητών στις Σχολές Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Με το σύνθημα: «Στους δρόμους, στους δρόμους είναι οι φοιτητές δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές» να κυριαρχεί, η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, και περνώντας από το αμερικανικό προξενείο και το ΥΜΑΘ, κατέληξε στη συνέχεια και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους. Εξω από το αμερικάνικο Προξενείο, οι φοιτητές καταδίκασαν δυναμικά την πολιτική που δαπανά δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών στο περιθώριο, φωνάζοντας το σύνθημα «Ούτε Γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Το δικό τους μαχητικό μήνυμα έστειλαν και οι μαθητές, από το μπλοκ της Συντονιστικής που φώναζαν: «Σε καραντίνα έβαλαν τα δικαιώματά μας, οργάνωση και αγώνας τα όπλα τα δικά μας».

Οι φοιτητές δεν άφησαν ούτε στιγμή το μαχητικό πνεύμα που κυριαρχούσε στην πορεία, και ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ξεκαθάρισαν πως ακόμα και στην περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, ο αγώνας για μόρφωση και υγεία δεν σταματά.

Περίπου μισή ώρα μετά τη λήξη της πορείας στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο ύψος της Καμάρας στην Εγνατία, η αστυνομία απώθησε όπως αναφέρει το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ομάδα ατόμων κάνοντας χρήση χημικών. Ακολούθησε κλίμα καταστολής, με προσαγωγές στον σωρό, ακόμα και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Καταγγέλλοντας το κλίμα καταστολής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, πραγματοποίησε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων όσοι σύρθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία στο τμήμα.

Πορείες και σε άλλες πόλεις

Μαζική κινητοποίηση φοιτητών, αλλά και μαθητών και εκπαιδευτικών, έγινε χτες το μεσημέρι και στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική παρουσία κλούβας των ΜΑΤ, 10 μέτρα από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών. Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν το γεγονός, σημειώνοντας πως, η κυβέρνηση, αντί να επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή, έστω και τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ιδρύματα με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ανοίξουν ξανά.

Μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα χτες σε Πάτρα και Ηράκλειο, Κατερίνη και Ξάνθη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ