Τον ...σεβασμό της ΕΕ στις αρμοδιότητες των - κρατών μελών επικαλέστηκε η αρμόδια επίτροπος, Ε. Ντάλι, στη γραπτή απάντηση που έδωσε σε σειρά Ερωτήσεων για τους απαράδεκτους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση της Πολωνίας στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Στα τέλη Γενάρη έγινε νόμος η απόφαση με την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή της κύησης για λόγους που αφορούν σοβαρά προβλήματα στη φυσιολογία του εμβρύου. Ετσι, πλέον, η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας.
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, χαρακτήριζε καταδικαστέα και σκοταδιστική τη συγκεκριμένη απόφαση. «Διαχρονική επιδίωξη της αντιδραστικής πολωνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων, εξωθώντας περισσότερες γυναίκες στην παράνομη άμβλωση και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η απόφαση δεν είναι αποκομμένη από τη βάρβαρη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζεται από την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις. Κοινός παρονομαστής είναι η αντίληψή τους ότι η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών αποτελεί πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο και όχι ένα δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες», σημείωνε. Παράλληλα, υπενθύμιζε ότι η Πολωνία «αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, που προωθούν την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνολικά της εργατικής τάξης, την πολύμορφη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων, την αντικομμουνιστική ποινικοποίηση της δημόσιας υποστήριξης των ιδεών του σοσιαλισμού, που ανάμεσα σε αυτές συγκαταλεγόταν η κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών με το ανδρικό φύλο».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί όσον αφορά την ανάγκη «να διασφαλίζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις στο θέμα των αμβλώσεων, πρωτίστως δε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που δεν περιορίζονται στην άμβλωση αλλά αφορούν τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό».
«Η δράση της Ενωσης σέβεται τις αρμοδιότητες των κρατών - μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα της Υγείας και την οργάνωση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και ιατρικής περίθαλψης», αναφέρει στη γραπτή της απάντηση η επίτροπoς.
Ο ...σεβασμός της ΕΕ αφορά στην πραγματικότητα την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το πρόγραμμα «EU4Health», που επικαλείται η απάντηση της επιτρόπου, και οι διακηρύξεις της για τη «στήριξη μεταρρυθμίσεων» και την «εφαρμογή νέων μοντέλων περίθαλψης», είναι μέρος της πολιτικής που προβλέπει την παροχή ενός «ελάχιστου βασικού πακέτου» υποτυπωδών παροχών και την πώληση υπηρεσιών Υγείας, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, από το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, είτε από τις δομές στις οποίες θα «συμπράττουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είτε απευθείας από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για τα μεγάλα λόγια για την υποστήριξη στα «ανθρώπινα δικαιώματα», ισοδυναμούν με κοροϊδία για τα εκατομμύρια των γυναικών στα κράτη - μέλη οι οποίες βλέπουν τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.