Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Ενισχύεται η συνεργασία με την Ουκρανία

Και η στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα απέναντι στη Ρωσία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ.--

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ στις Βρυξέλλες, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις φέτος στην Οδησσό, γράφει ο ρωσικός Τύπος.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενωμένοι καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις επιθετικές ενέργειές της στην Ανατολική Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν με συνέπεια την Ουκρανία, ενώ χαιρέτισε «τις προσπάθειές της για ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση συζητήθηκε «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ουκρανίας», ενώ συμπλήρωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία, στο βαθμό που θα προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουκρανία είναι ένας από τους πιο κοντινούς εταίρους του ΝΑΤΟ. Παρείχε στρατεύματα σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε αυτές τις συνεισφορές, που αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Γι' αυτό, η Ουκρανία είναι πλέον Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών για το ΝΑΤΟ. Αυτό το καθεστώς θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ο Ουκρανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από τον γγ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, την Πέμπτη συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ