Πριν παρουσιαστούμε στα στρατόπεδα, τα προβλήματα με τα οποία αποχαιρετήσαμε προσωρινά τα πανεπιστήμια ήταν συγκεκριμένα:
-- Δυσκολευόμασταν να δώσουμε εξεταστική, καθώς πολλές φορές το σύστημα κόλλαγε και μας «πέταγε έξω».
-- Εργαστήρια δεν πραγματοποιούνταν διά ζώσης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της γνώσης πάνω στο επιστημονικό μας αντικείμενο.
-- Πτυχιακές και πρακτικές αναβάλλονταν, κι έτσι πολλοί τελειόφοιτοι συμφοιτητές μας καθυστερούσαν να πάρουν το πτυχίο τους.
Η απάντηση των πρυτανειών, και φυσικά της κυβέρνησης και του υπουργείου, στο αίτημα των φοιτητών να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, για να μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας, ήταν η χιλιοπαιγμένη από όλες τις κυβερνήσεις κασέτα: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για να ικανοποιηθούν αυτά που ζητάτε».
Απεναντίας, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί κανένα από τα βασικά προβλήματα που αναφέρθηκαν, η κυβέρνηση με περίσσια ευκολία δαπανά 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.
Την υλοποίηση δηλαδή της πρακτικής, που κατ' ομολογία του υφυπουργού Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Α. Συρίγου, εφαρμόστηκε το 1969 επί χούντας!!
Υπό αυτό το πρίσμα θεσπίζει και την κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια, τα όρια φοίτησης, το πειθαρχικό δίκαιο, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από 26/1 έως 1/2 ενάντια σ' αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα.
Απ' ό,τι φαίνεται δηλαδή, επιστρέφοντας στα πανεπιστήμια, αφότου απολυθούμε από το στρατό, τα προβλήματα που είχαμε όχι μόνο δεν θα λυθούν, αλλά θα μας συμπεριφέρονται κιόλας λες και είμαστε εγκληματίες...
Αν ωστόσο νομίζει η κυβέρνηση ότι οι σχεδιασμοί της θα περάσουν έτσι αναίμακτα, ας αλλάξει πλευρό καλύτερα!
Οπως συνέβη με την κατάργηση του ασύλου, που απορρίφθηκε από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και για αυτό ελάχιστες φορές έχει παραβιαστεί το άσυλο από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο.
`Η όπως με τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων που έσπασαν στην πράξη και την Πρωτομαγιά και στις 17 Νοέμβρη, αλλά και τώρα με τις φοιτητικές διαδηλώσεις.
Ετσι λοιπόν και με αυτό το νομοσχέδιο τους διαβεβαιώνουμε ότι θα μείνει στα χαρτιά!!
Υ.Γ. Φαίνεται νοιάζεται τόσο πολύ το υπουργείο Παιδείας για τους φοιτητές και έπεσε με τα μούτρα στο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν είχαν χρόνο να μεριμνήσουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την εξασφάλιση των φοιτητικών αδειών σε όσους φαντάρους τις δικαιούνταν και ήθελαν να δώσουν μαθήματα!
Αλέξης Γιαγτζόγλου, στρατιώτης που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ