Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο και διαρκείς πολύμορφες δράσεις

Συμβολική κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στην Πάτρα
Συμβολική κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στην Πάτρα
Με νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο Τετάρτη σε Αθήνα και άλλες πόλεις, καθώς και με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης, συνεχίζεται η μάχη που δίνουν με ένταση το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές για να μην περάσει το νομοσχέδιο της καταστολής και των φραγμών που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, για να γυρίσουν με ασφάλεια στις σχολές τους.

Στην Αθήνα, αύριο στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο πλαίσιο του συντονισμού 26 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που προέκυψε μετά από σύσκεψή τους την περασμένη βδομάδα. Εκεί οι φοιτητές αποφάσισαν επίσης μια σειρά δράσεων, καλώντας σε συλλαλητήριο και το απόγευμα της ίδιας μέρας, με κεντρικά αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επαναλειτουργία των σχολών το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας.

«Μέσα στην πανδημία θέλουμε ασφαλή σχολεία - Οχι "τράπεζα" και νομοσχέδια», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας επίσης στο αυριανό συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια.

Στο πλευρό των φοιτητών θα βρεθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, καθώς σε συμμετοχή καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχοντας ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία για τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις.

Διαρκείς δράσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης

Από την εξόρμηση φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα
Από την εξόρμηση φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα
Στο μεταξύ, με πολύμορφες δράσεις, φοιτητές σε όλη τη χώρα οργανώνουν και συντονίζουν τη δράση τους, εντείνουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο και για να επιστρέψουν στις σχολές, να γίνουν φοιτητές ξανά.

Χτες το μεσημέρι, μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΕΚΠΑ, καλώντας τους εργαζόμενους αλλά και τους περαστικούς να συμμετάσχουν στο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι φοιτητές ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου για να καταθέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση όλων τους στην εξεταστική, διεκδικώντας παροχή δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους φοιτητές και άμεση δωρεάν κάλυψη των υλικοτεχνικών ελλείψεων. Το υπουργείο δεν τους δέχτηκε, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων.

Το μεσημέρι της Κυριακής, αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησε εξόρμηση από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη, με το δελτίο Τύπου της σύσκεψης, ενημερώνοντας πλατιά τον κόσμο για το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, απευθύνοντας παράλληλα πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αποφασιστικότητα και μαχητικό πνεύμα συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις και οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Ιδρύματος, συνεχίζοντας έτσι την υλοποίηση του πολύμορφου αγωνιστικού σχεδιασμού που αποφάσισαν συλλογικά μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και τις κοινές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Σήμερα Τρίτη αλλά και αύριο Τετάρτη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Μαθηματικού, Γεωπονίας, ΣΟΦΕΘ, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Πληροφορικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Αρχιτεκτονικής, Μουσικού, Ιατρικής, Αγγλικού, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού και Νομικής του ΑΠΘ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν με διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ και καταλήψεις στις σχολές όπου έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις.

Αύριο Τετάρτη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε παλλαϊκό - πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 5.30 μ.μ., στο οποίο κάλεσμα ήδη έχει ανταποκριθεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν λάβει απόφαση και για συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται αύριο Τετάρτη και σε τέσσερα νησιά, μετά από κάλεσμα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στις 12 το μεσημέρι καλούν σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο (με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών), στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Μιαούλη στη Σύρο και στην πλατεία Καρλοβάσου στη Σάμο. Στη Σάμο θα πραγματοποιηθεί και απογευματινή κινητοποίηση, στις 6 μ.μ. στην πλατεία στο Βαθύ, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων, που πέρα από την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου θέτουν αιτήματα και για τα σχολεία του νησιού.

Στο Ηράκλειο, αύριο στη 1 μ.μ. πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας. Θα προηγηθεί σήμερα, στις 6 μ.μ. στα Λιοντάρια, συγκέντρωση ενημέρωσης του ηρακλειώτικου λαού για το νομοσχέδιο.

Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση αύριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, όπου καλούν το Εργατικό Κέντρο, η Ενωση Γονέων και οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ και Τεχνολογίας.

Στην Πάτρα, φοιτητές του 5ου έτους Ιατρικής προχώρησαν το Σάββατο σε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους με κεντρικά αιτήματα την επιστροφή τους στις κλινικές και ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Οι φοιτητές ενημέρωσαν τον πατραϊκό λαό για τα όσα διεκδικούν οι ίδιοι και συμφοιτητές τους στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές πανελλαδικά, ζητώντας να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συλλαλητήρια απαντούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς(2022-06-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα συλλαλητήρια σήμερα(2021-04-01 00:00:00.0)
Εντείνουν τον αγώνα οι φοιτητές με νέα συλλαλητήρια(2021-02-03 00:00:00.0)
Πλούσια δράση των φοιτητικών συλλόγων(2019-10-15 00:00:00.0)
Στους δρόμους αύριο οι φοιτητές(2018-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ