Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Από τη χτεσινή επίσκεψη του «μόνιμου θαμώνα» Αμερικανού πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών
Από τη χτεσινή επίσκεψη του «μόνιμου θαμώνα» Αμερικανού πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών
«

Επίσκεψη εργασίας» στην Κύπρο πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, επισήμως «με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό», βασικά ενόψει της κλιμάκωσης του παζαριού σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου. «Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή», αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ενόψει του ταξιδιού Μητσοτάκη, επίσης του δεύτερου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, αλλά και στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στη Βρετανία και των επαφών που είχε εκεί, στο ΥΠΕΞ έσπευσε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ.

Οπως διαχέουν οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις (επίκειται, άλλωστε, νέα διμερής «αμυντική συμφωνία» που διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα), τα «περιφερειακά ζητήματα» και τις «εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Σημειωτέον, αμέσως μετά ο Πάιατ είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο με αντικείμενο συζήτησης ακριβώς την «εμβάθυνση των διμερών δεσμών υπό την διακυβέρνηση Μπάιντεν».

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές δίνοντας ένα παρασκήνιο από τις συνομιλίες Δένδια, την Τρίτη στο Λονδίνο, με τον Βρετανό ομόλογό του Dominic Raab, αναφέρουν ότι δόθηκε «έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση των διαφορών» και εκφράστηκε «σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό». Προσθέτουν ότι «η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό». Επίσης, ότι «ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα». Συμπληρώνουν ότι «αντιθέτως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητά του να μεταφέρει μηνύματα στην Αγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη». Επίσης ότι «συμφώνησε απόλυτα με τον Ελληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, το οποίο σημαίνει ότι Αθήνα και Λονδίνο βάζουν τα Ελληνοτουρκικά στο ίδιο πλαίσιο με ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τις μοιρασιές της καπιταλιστικής λείας, και στην ίδια «αλυσίδα» των σχεδιασμών ανάσχεσης της Κίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς», σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, προσθέτοντας ότι ο Ν. Δένδιας επισήμανε στον Βρετανό ομόλογό του πως «δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού».

Αργα χθες βράδυ, ο Ν. Δένδιας είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Α.B. Zayed. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την προσεχή Υπουργική συνάντηση όπου θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών από Κύπρο, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ χτες, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», καλούμενη να σχολιάσει τις κάποιες διαφοροποιήσεις Σαμαρά στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών, σε μια τοποθέτηση χαρακτηριστική της κοινής συνισταμένης όλων των αστικών κομμάτων και στελεχών τους, είπε πως «στη ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα και οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να ομιλούν και να έχουν διαφορετική άποψη», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το timimg που εκφράζεται η άποψη κρίνεται από όλους».

Αλλωστε, κάνοντας καθαρό ότι επιταχύνονται εξελίξεις, είπε για τις διερευνητικές πως «στόχος είναι να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε σε διεθνή διαιτησία» για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς - όπως είπε - μονομερής αξίωση της Τουρκίας δεν προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, εξ ου και κάλεσε την γείτονα να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάγη. Επέκρινε, δε, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ότι προσέρχεται στο Κυπριακό με θέση για δύο κράτη, κάτι που - όπως σημείωσε η Μπακογιάννη - είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Εστειλε, εξάλλου, μήνυμα πως «η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα». Σημειωτέον, από διάφορες πηγές, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο διμερές παζάρι τη στήριξη που μπορεί να παράσχει στην τουρκική αστική τάξη για μια «προνομιακή σχέση» με τη ΕΕ (τελωνειακή σύνδεση, χρηματοδότηση για το Προσφυγικό κ.λπ.), αν τα βρούνε στο διμερές παζάρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ