Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ανοιξαν χτες, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους

INTIME NEWS

Στα σχολεία επέστρεψαν από χτες οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να έχουν πάρει κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Η επαναλειτουργία αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές», που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ανεπαρκέστατη τηλεκπαίδευση, καθώς και κάποια σχολεία όπου το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι στο ίδιο κτίριο (κυρίως σε ορισμένα χωριά), αλλά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Τα μόνα μέτρα προστασίας θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται ακόμα ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, μέτρο όμως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο όταν υπάρχουν συνθήκες ψύχους, όπως αυτήν την περίοδο. Επίσης, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί.

Εκτός δε από τον κορονοϊό οι μαθητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έχει μπει σε «καραντίνα» όλο αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μόνο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών αναγκάστηκε να τροποποιήσει μερικώς τα σχέδιά της για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών. Πλέον, οι βαθμολογίες του Α' τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοση των μαθητών στην τάξη και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις διά ζώσης, ενώ έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος το οποίο για οποιονδήποτε λόγο διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν το δίκαιο των αιτημάτων που προβάλλουν όλο αυτό το διάστημα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για:

-- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

-- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

-- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

-- Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων».

Κινητοποίηση στη Θάσο

Σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, των εκπαιδευτικών και των γονιών για να ξεκινήσει με ασφάλεια η διά ζώσης λειτουργία, προχώρησαν οι μαθητές του Λυκείου στον Λιμένα της Θάσου.

Οι μαθητές καταγγέλλουν τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου, με τις μικρές αίθουσες, τους πολλούς μαθητές ανά τάξη, το συνωστισμό στα λεωφορεία, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προβλήματα που υπήρχαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συνεχίζονται 4 μήνες μετά.

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των μαθητών και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματά τους. Να μην υπάρξει καμία δίωξη στους μαθητές που παλεύουν για την κάλυψη των αυτονόητων σχολικών συνθηκών και μέτρων προστασίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org