Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με πρόσχημα το περιβάλλον προωθούνται τα συμφέροντα των «πράσινων» μονοπωλίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προχωράει μέσω της υπογραφής νέων προεδρικών διαταγμάτων στη στήριξη των μονοπωλίων της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μονοπωλιακούς ομίλους που τον στήριξαν και βλέπουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους.

Ανακοίνωσε, επίσης, την πραγματοποίηση διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το περιβάλλον στις 22 Απρίλη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γης. Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Σύνοδος αυτή θα προβάλει τη λήψη νέων μέτρων για τον περαιτέρω περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα διεθνώς. Παράλληλα, προωθεί τον καθορισμό εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που θα αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συγκροτεί μια ομοσπονδιακή συντονιστική υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις αποφάσεις 21 ομοσπονδιακών υπουργείων και υπηρεσιών με στόχο τη διαμόρφωση μιας «συνολικής κυβερνητικής πολιτικής» για το θέμα. Προχωράει επίσης στην αντικατάσταση του ομοσπονδιακού στόλου συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά προς όφελος εγχώριων μονοπωλίων του κλάδου.

Για αργότερα χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η υπογραφή διαταγμάτων που δρομολογούν την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών για γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου σε δημόσιες χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος συνεχίζει τις επαφές με ξένους ηγέτες όπως κάνει εδώ και μερικές μέρες, σε μια προσπάθεια να δώσει στίγμα προθέσεων και μελλοντικών κινήσεων. Στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Μπάιντεν μέσα στο τελευταίο 48ωρο ξεχώρισαν οι συνομιλίες του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς το «ιερή δέσμευση». Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ υπό τη δική του ηγεσία θα προχωρήσουν στην ενίσχυση συμμαχιών με τους εταίρους τους «ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ».

Ενδιαφέρον είχε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίον συμφώνησαν σε πενταετή παράταση της συμφωνίας ελέγχου όπλων New START (δες σχετικό θέμα δίπλα). Επιβεβαιώθηκαν οι κόντρες των δύο ηγετών στην υπόθεση Ναβάλνι και τις πρόσφατες συλλήψεις υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου πολιτικού στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν έθεσε ζήτημα «ρωσικής διείσδυσης» και κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικά δίκτυα καθώς και την υπόθεση της λεγόμενης επικήρυξης Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Χτες το απόγευμα, πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με «τους παγκόσμιους εταίρους» των ΗΠΑ και να δείξει ότι «η Αμερική μπορεί να ηγηθεί, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των δημοκρατιών και άλλα σύνθετα ζητήματα».

Συνέχεια της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Το ίδιο διάστημα, οι διαξιφισμοί Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο συνεχίζονται, αφενός, γύρω από το πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων που σχεδιάζει ο νέος Πρόεδρος, για τη στήριξη «της οικονομίας» και αφετέρου γύρω από τη δεύτερη παραπομπή του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Φλεβάρη.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ξεκαθάρισε πως θα προωθήσουν το πρόγραμμα χορήγησης οικονομικής βοήθειας λόγω πανδημίας χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές καταψήφισαν την πρόταση για παραπομπή του πρώην Προέδρου Τραμπ σε δίκη, θεωρώντας πως η δίκη είναι αντισυνταγματική, διότι ο πρώην Πρόεδρος δεν έχει πλέον το αξίωμά του και διότι δεν θα προεδρεύσει σε αυτήν ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ