Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποχωρεί από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ

MOΣΧΑ.--

Τη αποχώρησή της από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία, με την επισήμανση ότι η Συνθήκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες - μέλη, έχει πληγεί σοβαρά από την αποχώρηση των ΗΠΑ το Νοέμβρη. Η Ρωσία θα ενημερώσει τυπικά τις άλλες χώρες - μέλη ότι θα εξέλθει από αυτήν, αλλά η διαδικασία αποχώρησής της θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κι ενώ αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ούτε για την ανανέωση της Συνθήκης περιορισμού στρατηγικών όπλων (New START).

Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για την αποχώρηση από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» επισημαίνει «έλλειψη προόδου στην απάλειψη των εμποδίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, την έπληξε σοβαρά, αφού παραβίασε την ισορροπία συμφερόντων των χωρών - μελών και υπονόμευσε τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» ως εργαλείο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε κάνει στα άλλα μέλη «συγκεκριμένες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις θέσεις της Συνθήκης για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη», αλλά οι προτάσεις αυτές «δεν έτυχαν υποστήριξης εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ