Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου

Τη μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη.

Οπως επισημαίνουν οι υπάλληλοι του Γραφείου σε επιστολή τους προς τον υπουργό, «το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης, μετά τα αντίστοιχα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι το τρίτο στη σειρά, αναφορικά με τον αριθμό εξυπηρέτησης αιτούντων άσυλο και έχει προγραμματισμένες μακροπρόθεσμες ενέργειες», ενώ με την απόφαση αυτή οι ίδιοι «εξαναγκάζονται να αλλάξουν εν μια νυκτί τις ζωές τους».

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ ζητά να εισακουστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να παραμείνει η συγκεκριμένη Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη. Επισημαίνει δε πως πρόκειται για επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια κίνηση προχειρότητας και αντιπερισπασμού λόγω των αντιδράσεων για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου αποσκοπώντας στη δημιουργία εντυπώσεων με τις τοποθετήσεις της ότι δήθεν συμμερίζεται τις αντιδράσεις των πολιτών και ως «αντάλλαγμα για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου θυσιάζει αυτήν την Υπηρεσία».

Προσθέτει πως το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης έχει αυτοτελή δραστηριότητα και αρμοδιότητες σε σχέση με το ΚΥΤ Φυλακίου και πως η μεταφορά του στην Καβάλα «δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση των προσφύγων και μεταναστών, που εισέρχονται από τον Εβρο, οι οποίοι υποχρεώνονται με αυτόν τον τρόπο να διανύσουν 3 επιπλέον νομούς για να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να αιτηθούν δηλαδή διεθνή προστασία. Αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται ακόμη περισσότερο η παράνομη είσοδός τους στη χώρα με όλες τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται».

Οσον αφορά τους 25 εργαζόμενους του Γραφείου, η ΤΕ Εβρου σημειώνει πως με την απόφαση αυτή είτε θα ξεσπιτωθούν οικογένειες είτε οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν σε παραίτηση σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

«Σημειώνουμε δε ότι το εν λόγω Γραφείο λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη ήδη από το 2013», συνεχίζει η ανακοίνωση, «εξυπηρετώντας χιλιάδες αιτούντες άσυλο το χρόνο, κάποιοι από τους οποίους έρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας ώστε να αιτηθούν άσυλο, γεγονός που αναιρεί τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το συγκεκριμένο Περιφερειακό Γραφείο είναι "άνευ αντικειμένου"».

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ καταλήγει πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την οποία ακολουθούν πιστά και διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στον Εβρο και στα νησιά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να απομονωθούν ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, οι οποίες ουσιαστικά συμβάλλουν στο να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής. Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα».

Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τον πληθυσμό των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών «να οργανώσουμε τον αγώνα μας, βάζοντας στο επίκεντρο τους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ