Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεβίωσε ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος

Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο βραβευμένος γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος και η πολιτική του κηδεία έγινε χτες σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1938. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1959 - 1963) και το 1962 έλαβε μέρος στην Πανελλαδική Εκθεση Νέων, όπου απέσπασε το Β' Βραβείο Γλυπτικής (Βραβείο Bourdelle). Το 1968 η χούντα τον κάλεσε να αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και εκείνος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς, δεν την αποδέχθηκε.

Το έργο του παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, γλυπτικές του συνθέσεις κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλου του κόσμου, ενώ διακρίθηκε και σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Εκανε επίσης καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες, ασχολήθηκε με το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά για το ΚΘΒΕ και τη Λυρική, αλλά και με εικονογραφήσεις βιβλίων.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Πάτρας στο χώρο του Πολιτισμού και το 2019 τιμήθηκε από το δήμο Πάτρας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του, με τη διοργάνωση μεγάλης αναδρομικής έκθεσής του στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Πήρε ενεργά μέρος στους αγώνες για τα δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών και στο διάστημα 1982 - 1985 ήταν πρόεδρός του, ενώ ανέλαβε και υπεύθυνες θέσεις στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δ. Γερολυμάτου και στους οικείους του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ