Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Online έκθεση σχεδίων της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη

88 σπάνια σχέδια του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Federico Zuccari του 16ου αιώνα εκτίθενται online και δωρεάν από την Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας, στον ιστότοπό της. «Για να δείτε ξανά τα αστέρια», είναι ο τίτλος αυτής της εικονικής έκθεσης, που αποτελεί εικονογράφηση της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη και γίνεται με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή που συμπληρώνονται το 2021.

Ο Δάντης Αλιγκέρι γεννήθηκε το 1265 και πέθανε το 1321 και θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση, ενώ το περίφημο έργο του, η «Θεία Κωμωδία», εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Δάντης ονόμασε αρχικά το έργο «Κωμωδία», όμως μετονομάστηκε σε «Θεία Κωμωδία» όταν το αποκάλεσε με αυτόν τον τρόπο ο Βοκάκιος. Το θέμα του έργου είναι το φανταστικό ταξίδι του συγγραφέα στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγό τον επικό ποιητή Βιργίλιο και την Βεατρίκη. Πρόκειται για την Βεατρίκη Πορτινάρι, κόρη του πλούσιου άρχοντα Folco Portinari, που αποτέλεσε τον πρώτο πλατωνικό έρωτα του Δάντη. Η «Θεία Κωμωδία» χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Κάθε μέρος περιλαμβάνει 33 ωδές και μία εισαγωγική.

O Federico Zuccari ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Στη διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε και μελέτησε βαθιά την τέχνη, ενώ τα σχέδια για τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία μεταξύ του 1586 και του 1588. Από τις 88 απεικονίσεις, 28 είναι απεικονίσεις της Κόλασης, 49 του Καθαρτηρίου και 11 του Παραδείσου. Αποτελούν μέρος της συλλογής Ουφίτσι από το 1738. Ομως ουσιαστικά εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό και μέχρι σήμερα τα έχουν δει μόνο κάποιοι μελετητές. Λόγω της ευθραυστότητάς τους, μόνο μια συλλογή από σχέδια με μολύβι και μελάνι έχει παρουσιαστεί δημόσια στο παρελθόν, σε προηγούμενη επέτειο εορτασμών για τον Δάντη.

Να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Δάντη σχεδιάζονται όλη αυτή τη χρονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ