Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΕΠΑ - ΕΣΤΙΕΣ ΞΑΝΘΗΣ
Εστιακοί φοιτητές μένουν χωρίς σίτιση χριστουγεννιάτικα!

Αντιδρώντας στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) και διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία του, φοιτητές εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο των Οικοτρόφων έκαναν την Τρίτη κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τις εστίες.

Για άλλη μια φορά, είδαν το «μπαλάκι ευθυνών» να πετιέται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο πανεπιστήμιο, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την προκλητική στάση του εκπροσώπου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που τους συνάντησε, που, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, «κατηγόρησε εμάς και τις οικογένειές μας που έχουμε 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και δεν πληρώνουμε φόρους ότι "έχουμε και απαιτήσεις"»!

Οι φοιτητές απαιτούν η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να πάρει θέση για όλα αυτά. «Να μας απαντήσουν εδώ και τώρα:

1ον. Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θεωρεί τους φοιτητές με άνεργους γονείς, τους φοιτητές από μονογονεϊκές οικογένειες, τους ορφανούς φοιτητές, τους φοιτητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα υγείας, τους φοιτητές ΑμΕΑ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ; Γιατί όσοι μένουμε στην εστία από τέτοιες οικογένειες καταγόμαστε και είμαστε υπερήφανοι, που παρ' όλα τα εμπόδια, όχι μόνο περάσαμε στο πανεπιστήμιο αλλά και δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες.

2ον. Είναι δυνατόν να μας έχουν αφήσει ήδη μια βδομάδα νηστικούς και να μην ξέρουμε τι θα κάνουμε; Να μην ανοίγουν το εστιατόριο τις μέρες των γιορτών που - ειδικά φέτος - θα μείνουν τόσοι οικότροφοι στην εστία;

3ον. Είναι δυνατόν, εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας, να μην έχουν πάρει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας μας; Να μη γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, επαναλαμβανόμενα τεστ;

4ον. Είναι δυνατόν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα (15/12) να μην υπήρχε θέρμανση στο Δ' κτίριο της ΦΕΠΑ;», σημειώνουν οι φοιτητές και απαιτούν εδώ και τώρα λύσεις.

Στην Ξάνθη

Στη Ξάνθη αντίστοιχα, και συγκεκριμένα στις εστίες Κιμμερίων, χωρίς σίτιση και μεταφορά έχουν απομείνει τουλάχιστον 40 οικότροφοι φοιτητές, καθώς από χτες 23/12 έληξαν οι αντίστοιχες συμβάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ «στον αέρα» βρίσκονται και η καθαριότητα και η φύλαξη των εστιών.

Σε επικοινωνία που είχαν οι φοιτητές τις προηγούμενες μέρες με την αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, στα αιτήματά τους για εξασφάλιση των παροχών αυτών για τη διάρκεια των διακοπών, πήραν την απάντηση ότι «είναι υπέρβαση και μόνο το ότι τους αφήνουν να διαμένουν στις εστίες» και ότι «είναι ανέκδοτο να υπάρχουν λεωφορεία από και προς το κέντρο της Ξάνθης».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, η διοίκηση μετέφερε, για μία ακόμη φορά, το μπαλάκι των ευθυνών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Σε ανοιχτή της επιστολή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί τον περιφερειάρχη να παρέμβει στην πρυτανεία του ΔΠΘ, ώστε να δοθεί άμεσα λύση για την ασφαλή διαμονή και τη σίτιση των φοιτητών στις εστίες. Επίσης, καταγγέλλει πως στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης και Κομοτηνής δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη θέρμανση. Παράλληλα, τονίζει πως δεν έχουν ληφθεί μέχρι τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών και προσωπικού από την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ