Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
«Ασκοί του Αιόλου» τα ιδιωτικά ιατρεία

Με τον βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία εξέφρασε αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), σε συνάντηση που είχε χτες το βράδυ στην Πάτρα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Στ. Τερζής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως τα απογευματινά ιατρεία, όπως θεσπίστηκαν δε συμφέρουν ούτε το λαό, ούτε το υγειονομικό προσωπικό, ούτε τα νοσοκομεία. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως με τη θέσπιση των απογευματινών ιατρείων ανοίγονται οι «ασκοί του Αιόλου», όπου το δημόσιο σύστημα υγείας θα δημιουργεί πελατειακές σχέσεις και παράλληλα θα επιχειρείται η βαθμιαία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι γιατροί Τάκης Γεωργακόπουλος και Γιώργος Τσίφας, που υπογράμμισαν πως τα απογευματινά ιατρεία αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων προχωρούν στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πως το κράτος συμμετέχει στο «φακελάκι» με τη νομιμοποίησή του.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης, από την πλευρά του, τόνισε πως εδώ και χρόνια επιχειρείται μια βαθμιαία ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Υγείας με δυσμενείς επιπτώσεις στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους χρήστες Υγείας. Η ανατροπή της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας αποτελεί υπόθεση όχι μόνο του υγειονομικού προσωπικού, αλλά ολόκληρου του λαού, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά, προκειμένου η Υγεία να είναι δημόσια και να παρέχεται δωρεάν για όλους. Καταλήγοντας, τόνισε πως είναι ανάγκη να αλλάξει πολιτική στάση ο λαός και να συγκροτήσει μέτωπο μέσα από το οποίο θα αγωνιστεί για μια λαϊκή εξουσία που θα του εξασφαλίσει τέτοιες συνθήκες που θα ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, η Κ. Γεροπαναγιώτη επισήμανε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός πως έχουν γυρίσει την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών και των χρηστών Υγείας. Υπογράμμισε πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, μέσα στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο απογευματινό ιατρείο έγινε από υψηλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Λαμπίρη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Επιμονή της κυβέρνησης

Φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως κεντρικό στόχο τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.

Ετσι, παρά τη μειωμένη προσέλευση, τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) στην Αττική επιμένουν στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.

Χτες, λοιπόν, το Α' ΠεΣΥ ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα λειτουργήσουν σε 14 νοσοκομεία και το Β' ΠεΣΥ σε εφτά νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ