INTIME SPORTS |
Το σχόλιο του τέταρτου διαιτητή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αποχώρηση της Μπασακσεχίρ |
Οπως υποστηρίζουν στην Μπασακσεχίρ, στο 18ο λεπτό του αγώνα ο τέταρτος διαιτητής, Ρουμάνος Σεμπαστιάν Κολτσέσκου, χρησιμοποίησε την έκφραση «νέγρος» («ala negru» στα Ρουμανικά) για τον βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας, Πιέρ Γουεμπό. Αυτή τη λέξη φέρεται να είπε για να υποδείξει στον πρώτο διαιτητή και συμπατριώτη του, Οβίντιου Χάτσεγκαν, τον υπαίτιο έντονης διαμαρτυρίας στον πάγκο της Μπασακσεχίρ λίγο πριν. Η λέξη εξόργισε τον Γουεμπό, ο οποίος ξέσπασε κατά του Κολτσέσκου, ζητώντας του εξηγήσεις και φωνάζοντας επανειλημμένως «γιατί με είπες νέγρο;». Ο Γουεμπό είδε την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή, το μέρος του όμως πήραν και παίκτες της Παρί.
Ο Κολτσέσκου αρνήθηκε τις κατηγορίες περί ρατσισμού, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παρεξήγηση, καθώς η λέξη «negru» στα Ρουμανικά σημαίνει απλά «μαύρος». Στο πλευρό του στάθηκαν και οι συνάδελφοί του διαιτητές του αγώνα. Από την άλλη, ο πρόεδρος του Αντιρατσιστικού Συμβουλίου της Ρουμανίας σε δήλωσή του έκανε λόγο για «ξεκάθαρα ρατσιστικό σχόλιο (...) δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία».
Από την πλευρά της η UEFA όρισε τη συνέχεια του αγώνα για χτες στις 19.55 και ανακοίνωσε διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Σε σχετική ανακοίνωση περιορίστηκε να αναφέρει ότι θέση της είναι πως ο ρατσισμός και κάθε είδους διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο.
Θέση για τα όσα έγιναν στο Παρίσι πήρε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter καταδίκασε το γεγονός και κάλεσε την UEFA να πάρει μέτρα. Σημειωτέον, η Μπασακσεχίρ θεωρείται η αγαπημένη ομάδα του Ερντογάν.
Ο,τι και να λέει πάντως η UEFA περί φαινομένων ξένων προς το ποδόσφαιρο κ.λπ., η πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο - εμπόρευμα που υπηρετεί, και σε ό,τι αφορά το θέμα του ρατσισμού, τη διαψεύδει. Τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων, κυρίως στις τάξεις των φανατικών οπαδών αλλά και μεταξύ παικτών, προπονητών και μελών ομάδων, ενώ παράλληλα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις εξέδρες φασιστικά - ναζιστικά μορφώματα και σύμβολα.
Περιστατικά όπως αυτά αποτελούν μία ακόμα πλευρά του όλου οικοδομήματος του σημερινού ποδοσφαίρου και εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα των λογικών που κυριαρχούν σε αυτό. Οπως άλλωστε έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για την εξυπηρέτηση απώτερων σκοπών, πέραν των καθαυτό ποδοσφαιρικών ανταγωνισμών.