Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που «παίζει στα ζάρια» τη ΛΑΡΚΟ και τις ζωές μας

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουν ακούραστα τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, για όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «μοναδική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι να βρεθεί επενδυτής έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία της και οι θέσεις εργασίας», το Συνδικάτο τονίζει: «Ο κ. υπουργός δεν είπε με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, κατ' επέκταση και τις θέσεις εργασίας, από τη στιγμή που πραγματοποιεί τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, στους οποίους δεν αναφέρονται πουθενά οι εργαζόμενοι και δεν είναι δεσμευτικό ότι αυτός που θα πάρει το ένα, θα είναι και ο ιδιοκτήτης των υπόλοιπων κομματιών της».

Αναμασούν τις γνωστές «καραμέλες» για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση

Οπως επισημαίνει, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή «καραμέλα» για τα 350 εκατ. ευρώ χρέη της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, χωρίς να αναφέρει ότι η ΔΕΗ χρεώνει στη ΛΑΡΚΟ 70 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν σε άλλες ιδιωτικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις τη χρεώνει 30 ευρώ.

Η κυβέρνηση, τονίζει, αντιμετωπίζει τη ΛΑΡΚΟ με τη λογική του τζογαδόρου, «παίζει στα ζάρια» τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, την περιουσία του λαού, τις ζωές των εργαζομένων και το μέλλον των 5 νομών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, «μέσα από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην κυριολεξία χαρίζει πάνω από 20 δισ. ευρώ ορυκτού πλούτου. Αν αυτός ο πλούτος αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προτάσεις των εργαζομένων και των επιστημόνων διασφαλίζονται δισεκατομμύρια έσοδα στο κράτος, χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας με δικαιώματα για τα επόμενα 70 έτη. Αντί αυτού εκποιούν τη ΛΑΡΚΟ σπάζοντάς τη σε "φιλέτα και αποφάγια"».

Τονίζει μάλιστα ότι στα «αποφάγια» έχουν κατατάξει και το εργοστάσιο της Λάρυμνας, καθώς «μέσα από τα κείμενα των διαγωνισμών διαπιστώνεται ότι το αφήνουν ντουβάρια, παίρνοντας όλο τον κινητό εξοπλισμό, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρώτες ύλες, scrap σιδηρονικελίου, υποπροϊόντα και ανταλλακτικά».

Παράλληλα, απευθύνει το ερώτημα με τι πρώτες ύλες θα λειτουργήσει το εργοστάσιο αν πάρει διαφορετικός επενδυτής τα μεταλλεία και πώς θα διασφαλιστεί ότι ο ΧΥΤΑ στη θέση Λιάβδα, που κατασκευάστηκε για την απόρριψη σκουριάς και εκποιείται ξεχωριστά, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου και δεν θα «αξιοποιηθεί» για άλλη χρήση.

Ακόμα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 7/12 σε συνέχιση της τακτικής "πρότυπο διασφάλισης λειτουργίας" της ΛΑΡΚΟ, μας ενημέρωσε ότι έχει δεχτεί εξώδικο από τη ΔΕΗ και αν δεν χρηματοδοτηθεί, θα κόψουν το ρεύμα», ενώ σημειώνει ότι ο υπουργός «δεν ξεκαθάρισε αν θα μας επιστρέψει τα αναδρομικά που μας χρωστά για να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ