Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Προετοιμάζει νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Την προετοιμασία έκδοσης απόφασης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το περαιτέρω χτύπημα της κυριακάτικης αργίας καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Οπως επισημαίνουν, τις τελευταίες μέρες έλαβαν επιστολή με την οποία η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ζητά τις «απόψεις σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (...) στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και άλλες Κυριακές πλην των αναφερόμενων» στο σχετικό νόμο.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπενθυμίζει ότι «η παραπάνω εξέλιξη είναι συνέχεια απόφασης της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, για δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα από 1 Μάη μέχρι 31 Οκτώβρη κάθε έτους», σχολιάζοντας δηκτικά ότι «το κράτος έχει συνέχεια» στην υπονόμευση των δικαιωμάτων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων.

Το Σωματείο αναδεικνύει τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για τους εμποροϋπαλλήλους και τονίζει ότι «το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πάει "πακέτο" με τη διεύρυνση της "ευελιξίας" στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και το τσάκισμα των μισθών». Τα παραπάνω, επισημαίνει, συνδέονται με το σχέδιο της κυβέρνησης για «κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση του 10ωρου, την απελευθέρωση των υπερωριών, την άγρια καταστολή και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης».

Αντίστοιχα, ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων καταγγέλλει τη μεθόδευση της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα των εμπόρων δεν είναι οι λίγες ώρες εργασίας τους», αλλά η οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη, οι ατέλειωτες υποχρεώσεις και η αναδουλειά.

Και οι δύο φορείς απαιτούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και καλούν σε επαγρύπνηση τα μέλη τους για να αποτρέψουν τη λήψη της απόφασης, όπως είχαν πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ