Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παζάρια και ανταγωνισμοί για τους νέους μηχανισμούς, που φορτώνονται στις πλάτες των λαών

H προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αναφορικά με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνδυασμό με την πορεία για τη διαμόρφωση της Τραπεζικής Ενωσης αναμένεται να τεθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 11 Δεκέμβρη. Πρόκειται για ζητήματα γύρω από τα οποία εδώ και χρόνια εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις με επίκεντρο τον επιμερισμό της χασούρας μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ, τραπεζικών ομίλων για τους όρους χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών και του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, ο πρόεδρος του οποίου, Πασκάλ Ντόναχιου, θα υποβάλει αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης.

Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι το Γιούρογκρουπ συμφώνησε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ESM, να υπογράψει την αναθεωρημένη Συνθήκη το Γενάρη του 2021 και να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης για τις τράπεζες προαναγγέλλεται έως τις αρχές του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναβαθμισμένος ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

Παράλληλα, ο ESM προβλέπεται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας σε κράτη - μέλη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι η ένταξη κρατών στον μηχανισμό του ESM συνδέεται ρητά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης του ESM, ενώ υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».

Παράλληλα, η συμφωνία για τη συγκρότηση του «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι «κίνδυνοι» στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.

Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, όπου αναφέρεται: «Το 2018 δεσμευτήκαμε να εισαγάγουμε το κοινό ταμείο πριν από το τέλος του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα θα έχουν μειωθεί επαρκώς». Hδη από το 2018, εν μέσω ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει παρεμβάσεις όπως η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στην ΕΕ και η περαιτέρω ανάπτυξη των «δευτερογενών αγορών», με την εμπλοκή νέων «παικτών» και επίδοξων «επενδυτών», προκειμένου να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα «βαρίδια».

Σήμερα και ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, το Γιούρογκρουπ επισημαίνει: «Αναγνωρίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του κινδύνου από την Ελλάδα και την Κύπρο και σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος υιοθέτησαν πρόσφατα φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της αφερεγγυότητας και θέσπισαν δευτερογενείς αγορές, συστήματα πληροφορικής (για πλειστηριασμούς) (...) για τη διευκόλυνση της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Καθώς βέβαια οι κίνδυνοι παραμονεύουν, τονίζεται ότι οι ευπάθειες παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό πρόσθετων προσπαθειών σε επίπεδο τράπεζας, κράτους - μέλους και σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, «η κρίση Covid είναι πιθανό να διακόψει προσωρινά ή να επιβραδύνει τις ευνοϊκές τάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων (...) με σκοπό τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καθησυχάσει επενδυτές και άλλους εμπλεκόμενους σχετικά με την ποιότητα των ισολογισμών που εμφανίζουν οι τραπεζικοί όμιλοι της Ευρωζώνης, προαναγγέλλει και νέους διαγνωστικούς ελέγχους (stress test) από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2021, με στόχο να εκτιμηθεί η «ικανότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις».

«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο με πακτωλό χρηματοδότησης

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκέμβρη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα τη διαμόρφωση του «μείγματος» νομισματικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, με φόντο την επιδείνωση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάκαμψης σε επίπεδο Ευρωζώνης για το 2021.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, εν αναμονή των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ αλλά και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης, που προβλέπονται από το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα προχωρήσει για δεύτερη φορά στη διόγκωση του προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης (σήμερα 1,35 τρισ. ευρώ, από 750 δισ. προηγουμένως), στην παράταση της δυνατότητας άντλησης φτηνών κεφαλαίων για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα, μέχρι τέλη Δεκέμβρη 2021, καθώς και στην επαναγορά ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ