Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θάνος Μικρούτσικος - Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκέμβρη

Στις 7 Δεκέμβρη θα κυκλοφορήσει από το Ogdoo Music Group ο τελευταίος δίσκος που επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος. Πρόκειται για ένα διπλό cd με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», που περιέχει την ηχογράφηση από τη συναυλία του δημιουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα εμβληματικά έργα «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων», βασισμένα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Τα έργα ερμηνεύουν οι κορυφαίοι ερμηνευτές Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο οι εξαιρετικοί σολίστες Μάξιμος Δράκος, Θοδωρής Οικονόμου και ο ίδιος ο συνθέτης. Στα πνευστά ο σπουδαίος Θύμιος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για την τελευταία προσέγγιση του συνθέτη πάνω στον Καββαδία - 3 πιάνα, 3 φωνές και πνευστά - και απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες. Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί το 1979 ο «Σταυρός του Νότου», που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, οι «Γραμμές των Οριζόντων» το 1991, που αποτύπωσαν με έναν πολύ δυνατό τρόπο τον βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του Καββαδία, και το 2005 εκδόθηκε η τρίτη εκδοχή αυτής της εργασίας, με τίτλο «Live στο Μέγαρο».

Για τον Θ. Μικρούτσικο η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα, πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Οπως είχε αναφέρει, ο Καββαδίας με το έργο του φρόντισε να θέσει σαφώς δύο πολιτικά μηνύματα: «Το 1954 στη "Βάρδια" είπε "λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται". Τι δεν ονειρεύονται; Ενα ταξίδι; Οχι. Που δεν ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο ισότητας, έναν κόσμο στον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να αυτοπραγματωθεί. Και είπε επίσης το άλλο: "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Τι νομίζετε; Οτι είναι μία ωραία εικόνα; Καθόλου. Επιλέγει το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη και καλεί τον νέο και τη νέα να τον δαμάσει και να χορέψει πάνω στο φτερό του, δηλαδή να κατακτήσει το αδύνατο».

Η προπαραγγελία του διπλού cd «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» έχει «ανοίξει» και μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στην ιστοσελίδα ogdoo.gr.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ