Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικά φεστιβάλ στο διαδίκτυο

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 5 Δεκέμβρ, διαδικτυακά, μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης αφιερώματα, με 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε τα εξής: «Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας»: Τιμάται η μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ού αιώνα και πρωτοπόρου του σύγχρονου παραμυθιού, μέσα από προβολές ταινιών που έχουν γυριστεί πάνω στο έργο του. «2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο»: Ταινίες μικρού μήκους 15 Ελλήνων σκηνοθετών. «Zoom in European Children's Films»: Ταινίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Παράλληλα, φέτος είναι τα εικοστά γενέθλια της Camera Zizanio, που κάθε χρόνο προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν, είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Η Camera Zizanio θα προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες. Στη φετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ταινίες που γύρισαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταινίες... «Covid-19», λοιπόν, από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή...

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση olympiafestival.gr, όπου υπάρχει και ειδική ενότητα με οδηγίες για το πώς θα πραγματοποιείται η θέαση. Ολες οι προβολές είναι δωρεάν.

***

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο πραγματοποιείται ψηφιακά, στην πλατφόρμα Cinesquare.net.

Η πρόσβαση σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν. Πληροφορίες για τον τρόπο θέασης μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση panoramafest.org.

Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει το καθιερωμένο διαγωνιστικό τμήμα με επιλεγμένες ευρωπαϊκές ταινίες σκηνοθετών, ενώ θα προβληθούν επίσης επιλεγμένα αφιερώματα σε Eλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Τα αφιερώματα που ξεχωρίζουμε φέτος από το Πανόραμα είναι τα εξής:

Τάκης Κανελλόπουλος: Καθορίζοντας μια εποχή. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες «Εκδρομή» (1966), «Ουρανός» (1962) και «Ρομαντικό σημείωμα» (1978).

Ερίκ Ρομέρ: Ο ανατόμος των ανθρωπίνων σχέσεων. Ενα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Ερίκ Ρομέρ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Το 1821 και οι πόλεμοι ανεξαρτησίας. Θα προβληθούν ταινίες των Πολ Λεντίκ, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, Ετορε Σκόλα, Νίκου Κούνδουρου και Μίκλος Γιάντσο.

Τέλος, υπάρχουν τα αφιερώματα: Παράδεισος στη Δύση, που αφορά ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα, και Δεύτερη Ευκαιρία, όπου παρουσιάζονται παλιότερες ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι γεγονός(2023-11-03 00:00:00.0)
Κυριαρχούν τα Αφιερώματα και τα Φεστιβάλ(2022-12-08 00:00:00.0)
Μια καθόλου ξεχωριστή βδομάδα(2015-12-04 00:00:00.0)
Πιτσιρικάδες... πίσω από την κάμερα!(2013-11-30 00:00:00.0)
Γιορτή νεανικού κινηματογράφου(2008-11-27 00:00:00.0)
Ο κινηματογράφος των παιδιών(2002-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ