Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ξανά ο εκβιασμός της «διορίας»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Σήμερα, με μεγάλη μου λύπη αλλά πάνω από όλα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, πρέπει να δηλώσω στους συμπολίτες μου Κολομβιανούς, ότι οι FARC-EP συνεχίζουν να θέτουν πολλά εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία, ώστε είναι αδύνατο πια για μας, να συνεχίσουμε και να προωθήσουμε την ειρήνευση».

Με το διάγγελμά του αυτό, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αντρές, επί της ουσίας ξαναέβγαλε από την τσέπη του το χαρτί του εκβιασμού προς τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» - (FARC-EP) όσον αφορά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Καγκουάν, τον θύλακα που οι FARC-EP έχουν τον έλεγχο, ως ένα από τους κύριους όρους της αρχικής συμφωνίας, προκειμένου να γίνει η εκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της χώρας, το1998.

Μάλιστα, ο Παστράνα έδωσε και διορία 48 ωρών στους FARC-ΕΡ για να εγκαταλείψουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη, αφήνοντας όμως και μία πόρτα ανοιχτή, «αυτή του διαλόγου», που σημαίνει ότι οι FARC-ΕΡ πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενα τραπέζι που «εγκατέλειψαν» εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης να συνδέει τον αγώνα των FARC-EP με τον αμερικανόπνευστο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» αλλά και το «Σχέδιο των Ανδεων», που οι FARC-EP τους θεωρούν ως μοχλούς πίεσης και ωμής επέμβασης στα εσωτερικά της Κολομβίας.

Μετά το διάγγελμα Παστράνα δεν υπήρξε αντίδραση εκ μέρους των FARC-EP, ωστόσο λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες, σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο, τουλάχιστον όπως τις μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», είχε τονίσει ότι οι FARC-EP ευελπιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όπου θεωρούνταν η ημερομηνία λήξης της ύπαρξης της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ημερομηνία όμως που έχει αλλάξει και στο παρελθόν και είναι πάντα υπό διαπραγμάτευση.

Ο στρατός θα αναλάβει τον έλεγχο της ζώνης αυτής μετά το τέλος της διορίας που δόθηκε στην ανταρτική οργάνωση για να εγκαταλείψει τις έξι μεγαλύτερες κοινότητες της περιοχής, ανέφερε ο ανώτατος επίτροπος για την ειρήνη, Καμίλο Γκόμες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Παστράνα μετά την επιστροφή του από το Καγκουάν.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στρατός ήδη έχει αρχίσει να κινείται και να παίρνει θέσεις. «Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία αρχική είσοδο στη ζώνη, στις 3 μμ (20.00 ώρα Γκρίνουιτς) την Παρασκευή (σήμερα), ώρα την οποία εμείς κατανοούμε ότι είναι η ώρα που λήγει η διορία», θα τονίσει ο στρατηγός Εκτορ Φάμπιο Βελάσκο, αρχηγός της Αεροπορίας, προς το Ράδιο Καρακόλ. Πάντως, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος του Στρατού της Κολομβίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαταγή από τον Αντρές Παστράνα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή, έκτασης 42.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε απόσταση 700 χιλιομέτρων νοτίως της Μπογκοτά, αποστρατικοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1998 ώστε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης. Το ιδιαίτερο καθεστώς της ζώνης, η οποία τον επόμενο χρόνο πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών, έχει αποτελέσει και στο παρελθόν μοχλό εκβιασμού εκ μέρους της κολομβιανής κυβέρνησης, κατά την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2000 και πάλι ο Αντρές Παστράνα, είχε θέσει και τότε διορία, αφού οι διαδικασία είχε τελματωθεί. Ενα τέλμα που τότε ξεπεράστηκε. Ομως, η κατάσταση στην Κολομβία, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχει γίνει άκρως «επικίνδυνη» και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κολομβία θα είναι ίσως ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ